Τα δύο μεγάλα μέτωπα μαζί με τις – εμφανείς αλλά και υπόγειες – προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους κρίσιμους μήνες, έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται αφ’ ενός για το μείζον και στρατηγικό στοίχημα της εξόδου από το Μνημόνιο και αφ΄ετέρου για το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που, μετά την «αριστερή παρένθεση» δρομολογεί τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, την «επιχείρηση παλινόρθωσης».

Ads

Σ’ αυτό το δεύτερο μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, υπέδειξε δύο πυλώνες: Έναν πολιτικό με κύριους εκφραστές και καθοδηγητές τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κι έναν επιχειρηματικό-μιντιακό, το «μαύρο μέτωπο» όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που «αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα».

Ειδικά για τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη» με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση. «Αυτοί εξακολουθούν», τόνισε, «αν και αφανώς, να καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα αυτής της λεγόμενης επιχείρησης παλινόρθωσης, από τότε που είχαμε την επιχείρηση της παρένθεσης η οποία ξεχείλωσε ως παρένθεση μέχρι και σήμερα που βλέπουμε ξανά μπροστά την ίδια λογική της παλινόρθωσης».

Η «παλινόρθωση», τα εκδοτικά συγκροτήματα, οι ολιγάρχες

Ads

Κι εδώ, άφησε σαφείς αιχμές για τον δεύτερο πυλώνα και τις απολήξεις αυτού του μετώπου στον επιχειρηματικό και μιντιακό χώρο, λέγοντας ότι εκείνο που έχουν καταφέρει είναι «να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος». Σ’ αυτό το «μαύρο μέτωπο» ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενους ολιγάρχες, και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες».

Υπενθυμίζοντας, δε, την «σαπίλα» του ΚΕΕΛΠΝΟ, την υπόθεση Novartis «και την υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor1 που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο «μεγάλος τους φόβος, είναι ότι θα τα καταφέρουμε».

Η απάντηση Σαμαρά

Τα μηνύματα Τσίπρα ήρθαν στον απόηχο των, επίσης αιχμηρών σχολίων του Μαξίμου το περασμένο Σάββατο για τον ρόλο των εφημερίδων «του διωκόμενου για εμπορία ναρκωτικών κ. Μαρινάκη», και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με μια ακόμη αρχηγικού τύπου παρέμβαση, έσπευσε να απαντήσει στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίσημη ΝΔ, για να διαπιστώσει εμπάθεια προς το πρόσωπό του και «φόβο» ενώπιον «της σύγκρισης με το 2014». «Ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο!», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας: «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ… Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014… Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και πάντως, θα τον πάω ως το τέλος!»

H έξοδος και το ΔΝΤ

Στην δική της ανακοίνωση που ακολούθησε, πάντως, η ΝΔ απέφυγε να αναφερθεί στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον κ. Σαμαρά και επέλεξε να εστιάσει την κριτική της στο θέμα της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο: «Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος, καθώς και οποιαδήποτε  πιστοληπτική γραμμή: «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος», είπε, τονίζοντας: «Εκείνο που υπάρχει είναι μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, επεσήμανε με νόημα ότι «δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου», δίνοντας και το στίγμα της ελληνικής στάσης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και προσθέτοντας: «Η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».