Εκτεταμένες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους αλλά και έμμεσες μειώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ που έχει ήδη «κλειδώσει» μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ads

Η λίστα των – ήδη συμφωνηθέντων – μέτρων επιβεβαιώνεται από την εαρινή έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Από την έκθεση προκύπτει ότι προβλέπεται εξοικονόμηση 1,3 δις ευρώ θα προέλθουν μέσω των προσαρμογών στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία για τα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

Οι μισθοί στο Δημόσιο

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς του Δημοσίου, οι πληροφορίες από δείχνουν το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι εκείνο του «παγώματος» των προαγωγών με παράλληλο επανυπολογισμό του βασικού μισθού στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ) μέσω του οποίου θα προκύψουν έμμεσες μειώσεις. Ταυτόχρονα, θα διατηρηθεί και εφέτος ο κανόνας 1 προς 5 στις προσλήψεις/ αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Από τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να εξοικονομηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Τα φορολογικά μέτρα

Στο φορολογικό μέτωπο 450 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από το 23%, ενώ άλλα 1,8 δις θα προέλθουν από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά.

Συγκεκριμένα, πέραν των αλλαγών στους φορολογικούς συντελεστές έχουν ήδη συμφωνηθεί τα εξής:

  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης. 

  • Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2016.

  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά

  • Αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα

Στο πακέτο των 5,4 δις ευρώ αναμένεται να συμπεριληφθούν ακόμη η αύξηση τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης και οι αναπροσαρμογές στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.