Τα μέτρα στήριξης, όσων πλήττονται από το νέο lockdown, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη δέσμη οικονοικών μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας κατά τον Νοέμβριο, θα λάβουν αναλογικά με τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, που θεωρητικά είναι για 30 ημέρες. Άρα όσοι τεθούν σε αναστολή για παράδειγμα στις 7 Νοεμβρίου θα λάβουν μειωμένο επίδομα (περίπου 610 ευρώ) κ.ο.κ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το «ενισχυμένο» επίδομα το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα καταβληθεί εφάπαξ εντός Δεκεμβρίου έρχεται να «καλύψει» ένα μέρος από τις απώλειες στο δώρο Χριστουγέννων εξαιτίας των μηνών αναστολής που έχουν τεθεί οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει της αποζημίωσης από το κράτος και όχι του πραγματικού, αρχικού μισθού τους. Άρα, όπως εξηγεί και ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας στο tvxs.gr,  «οι πρώτες καινούριες αναστολές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο και μετά, δηλαδή από 7 Νοεμβρίου. Στην καλύτερη περίπτωση για τον μήνα Νοέμβριο θα έχουμε καταβολές οι οποίες δε θα ξεπεράσουν τα 611 ευρώ», ενώ σε ό,τι αφορά το δώρο Χριστουγέννων, «η κυβέρνηση λέει ότι αυτή η αποζημίωση του Νοεμβρίου θα είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Θυμίζουμε όμως πως το δώρο Χριστουγέννων της προηγούμενης περιόδου για όσους μπήκαν σε αναστολή σύμβασης καταβάλλεται για τους μήνες που μπήκαν σε αναστολή από το κράτος, σε βάση του υπολογισμού της ημερήσιας αποζημίωσης των 534 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε πολύ μεγάλες μειώσεις το δώρο Χριστουγέννων. Σε αυτή λοιπόν την πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, έρχεται να βάλει και λίγο μεγαλύτερη αποζημίωση με βάση τα 800 ευρώ. Όμως στην ουσία και δε θα δώσει 800 ευρώ και έχει ήδη κουτσουρέψει το δώρο Χριστουγέννων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

Ads

2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, έως τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο 2021 και έπειτα.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

4. Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.

7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

8. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, πλέον ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως από τον Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται έως σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

9. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4». Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, ισχύουν όλα όσα είχαν εξαγγελθεί το περασμένο Σάββατο αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

10. Επεξεργάζεται και σύντομα θα ανακοινωθεί, νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.