Kύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στη χώρα. Σήμερα ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδα, Humanite, απευθύνει κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης να στηρίξουν τον ελληνικό λαό, 33 Βρετανοί βουλευτές, συνδικαλιστικοί ηγέτες και ακτιβιστές κυρίως από το χώρο της αριστεράς ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν μία Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και συλλογή υλικής βοήθειας για τους Έλληνες πολίτες, ενώ μια παγκόσμια διαδήλωση υπέρ του ελληνικού λαού οργανώνεται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

Ads

 
Εν τω μεταξύ, σοσιαλιστές και οι οικολόγοι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν έντονα σήμερα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της χώρας και έθεσαν ερωτήματα για τη νομιμότητα της «τρόικας» που τα αποφασίζει. Μάλιστα, η σοσιαλιστική ομάδα σκοπεύει να στείλει μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα μια «εναλλακτική τρόικα», που θα προτείνει ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» προορισμένο να μειώσει τα ελλείμματα, αλλά ευνοώντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.
 
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να στηρίξουν τον ελληνικό λαό

 
Κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης και στους εργαζόμενους να στηρίξουν τον ελληνικό λαό, κάνει ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδα Humanité. «Είναι απαράδεκτο ότι στον 21 αιώνα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο λαός που κληροδότησε στον κόσμο τις αρχές της δημοκρατίας, ποδοπατείται σήμερα από τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Πατρίκ Γιαρίκ.
 
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μπορεί να αγνοηθεί η εθνική του κυριαρχία και ότι μπορεί να υπόκειται σε μια δημοσιονομική πειθαρχία και έλεγχο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι τράπεζες ληστεύουν με τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτός ο μακάβριος χορός από τους γύπες της χρηματαγοράς θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να τους κόψουμε τα φτερά, διαφορετικά θα επιτεθούν και σε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Η λιτότητα που επιβάλλουν οδηγεί στην καταστροφή» προσθέτει ο διευθυντής της εφημερίδας.
 
«Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και όλη η Ευρώπη, ας συσπειρωθούμε γύρω από μια απαίτηση, απλή και ρεαλιστική: θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το ελληνικό χρέος δίνοντας κατευθείαν στη χώρα τα 130 δις που έχει ανάγκη, με το ίδιο επιτόκιο που έδωσε στις ιδιωτικές τράπεζες, δηλαδή 1%. Εάν δεν το κάνει θα είναι έγκλημα» σημειώνει ο Γιαρίκ, υπογραμμίζοντας «κι εάν στους επόμενους μήνες ή χρόνια, μας αντιμετωπίσουν και εμάς όπως τους Έλληνες, όπου με το ένα σχέδιο λιτότητας μετά το άλλο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει μια τρομακτική κοινωνική εκκαθάριση;»
 
«Ναι, είμαστε Έλληνες μέσα από την αλληλεγγύη, γιατί αρνούμεθα να υποστούμε αύριο την ίδια δυστυχία που τώρα τους επιβάλλουν» καταλήγει.
 
Βρετανικό κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό
 
Εν τω μεταξύ, 33 Βρετανοί βουλευτές, συνδικαλιστικοί ηγέτες και ακτιβιστές κυρίως από το χώρο της αριστεράς ανακοίνωσαν στο Λονδίνο ότι θα οργανώσουν μία Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και συλλογή υλικής βοήθειας για τους Έλληνες πολίτες, σε σύμπραξη με παρατάξει, συνδικάτα και κόμματα στη γηραιά ήπειρο. Καθοδηγούμενοι από τη βαρύνουσα φυσιογνωμία του βετεράνου αριστερού πολιτικού Τόνι Μπεν, οι συνυπογράφοντες τη διακήρυξη του κινήματος τονίζουν ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Μίκη Θεοδωράκη και Μανόλη Γλέζου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μετώπου υπεράσπισης του ελληνικού λαού έναντι των απαιτήσεων της τρόικα.
 
Οι Βρετανοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τονίζουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να υποχρεωθούν να πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Σημειώνουν ότι το διεθνές κεφάλαιο κλέβει την περιουσία της χώρας και αποσυνθέτει τον κοινωνικό της ιστό. Προειδοποιούν ότι η πολιτική που ασκείται από τους πιστωτές στην Ελλάδα θα ακολουθήσει και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, υπενθυμίζοντας ότι και στη Βρετανία η κυβέρνηση απειλεί την οικονομία με την αυστηρή πολιτικής λιτότητας.
 
Παγκόσμια διαδικτυακή διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας

 
Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ του ελληνικού λαού οργανώνεται τις τελευταίες ώρες στο internet. Με κεντρικό σύνθημα το Είμαστε όλοι Έλληνες, ακτιβιστές και bloggers, από όλη την Ευρώπη συνεννοούνται ώστε το ερχόμενο Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου να υπάρξουν κινητοποιήσεις υπέρ της Ελλάδας.
 
«Είμαστε όλοι Έλληνες. Όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς…»
είναι το κεντρικό σύνθημα.
 
«Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από διεθνή αλληλεγγύη, στην οποία και καλούν. Να απαντήσουμε σε αυτό το κάλεσμα! Είμαστε όλοι Έλληνες! Η κινητοποίησή τους βρίσκει χτυπάει στον τοίχο μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς δικτατορίας, αυτής των χρηματιστηριακών αγορών και της τρόικας (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΔΝΤ) που επέβαλλαν στον Ελληνικό λαό τα μέτρα λιτότητας καθώς και μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.