Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή των ζημιών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από τις 14 Αυγούστου, καθώς και η αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί η έχουν υποστεί βλάβες.

Ads

Στη σύσκεψη η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αποφασίστηκαν επίσης η αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν εντάσσονται επίσης έργα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά τα οποία θα «τρέξουν» άμεσα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οριοθετούνται οι καμένες δασικές εκτάσεις με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, ενισχύεται η δασική πολιτική μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.

Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις , ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Ads

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την προσωρινή στέγαση και για την επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία. Όπως επίσης και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.

Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού διαπιστώθηκε πως λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στα Κύθηρα, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

Όπως σημειώνεται από το γραφείο τύπου του Αλέξη Τσίπρα «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».