Τα κοσμοπολίτικα νησιά με μεγάλο τουρισμό και συγκεκριμένα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπήκαν στο στόχαστρο της Οικονομικής Υπηρεσίας, από τους ελέγχους της οποίας προέκυψε ότι πάνω από το 50% των ελεγθέντων είναι παραβάτες, (σε κάποιες περιπτώσεις ήταν το 100%), ενώ προτάθηκε και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων για ένα διάστημα.

Ads

Μάλιστα, στην Ζάκυνθο έχουν ληφθεί και δείγματα για ποτά «μπόμπες» και αναμένονται τα αποτελέσματα προκειμένου να υποβληθούν κυρώσεις, όπου προκύψει παρανομία.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα, (17 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου), η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά 119 επιχειρήσεις για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Από τους 119 ελέγχους διαπιστώθηκαν συνολικά 80 παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ, προκειμένου να επιβάλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Έλεγχοι και στην Κεντρική Ελλάδα

Σε 24ωρη βάση έχει οργανωθεί το κυνήγι της παραβατικότητας για τη μη έκδοση των αποδείξεων στη Στερεά Ελλάδα. Οι τουριστικές περιοχές της Εύβοιας της Φθιώτιδας αλλά και της Φωκίδας δέχονται σχεδόν καθημερινά ελέγχους από εφοριακούς οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο.

Ads

«Tο τελευταίο διάστημα έγιναν 40 έλεγχοι σε καταστήματα στην περιοχή και σε 14 από αυτά εντοπίστηκαν παραβάσεις» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΟΥ Λαμίας Γιώργος Μαλιάγκας. Σύμφωνα με τον κ. Μαλιάγκα, συνεργεία της εφορίας από τη Λαμία εκτός της περιοχής συμμετέχουν σε ελέγχους σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αποτέλεσμα των ελέγχων είναι να μπει 48ωρες λουκέτο σε 7 καταστήματα όπου εντοπίστηκε πληθώρα από παραβάσεις και άλλα 7 καταστήματα έκλεισαν για περισσότερες μέρες. «Εμείς ζητάμε τους ελέγχους γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μία εξυγίανση στην αγορά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων Κώστας Καραγιώργος τονίζοντας συγχρόνως ότι «το πρόβλημα μας δεν είναι οι έλεγχοι αλλά είναι υπέρ φορολόγηση» υπενθυμίζοντας ότι «λόγω του ότι υπάρχει υψηλή φορολογία και υψηλός Φ.Π.Α. αυτό δημιουργεί κίνητρα στους ευκαιριακούς του κλάδου για να μην εκδίδουν αποδείξεις».