Ενεργοποιείται απο 1ης Ιανουαρίου ο νέος «νόμος Κατσέλη». Νοικοκυριά και μικροί επιχειρηματίες με πραγματική αδυναμία θα μπορούν να προστατεύσουν την πρωτη κατοικία τους αλλά και να πετύχουν κούρεμα του χρέους τους.

Ads

Με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα ορίζεται η ικανότητα του κάθε δανειολήπτη να αποπληρώνει δόσεις, με τις τράπεζες να ζητούν πάσης φύσεως στοιχεία και να κάνουν διασταυρώσεις ακόμη και για το τελευταίο… ευρώ εισοδήματος.

Πως θα βγαινει η δόση για τα υπερχρεωμενα νοικοκυρια:

Κάθε λογής έσοδα (μισθός, σύνταξη, μισθώματα απο εκμετάλλευση ακινήτων, τόκοι καταθέσεων, μερισματα), αλλά και πλήρες… εξοδολόγιο (διατροφή, υγεία, μεταφορές, φόροι κ.α.) θα μπαίνουν στην εξίσωση για να βγάζουν το αποτέλεσμα με βάση το οποίο θα αποφασίσει το δικαστήριο τη δόση. Και επειδή οι δαπάνες διαβίωσης είναι ανελαστικές, όσο μικρότερο είναι ουσιαστικά το εισόδημα του οφειλέτη τόσο μικρότερη θα είναι η δόση.

Ads

Για την εκτίμηση θα λαμβάνονται υπόψη:

  • το τρέχον επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις εύλογες δαπάνες,
  • η ηλικία του οφειλέτη,
  • ο αριθμός και ηλικία των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του,
  • τυχόν προβλήματα υγείας του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του,
  • οι συνθήκες της αγοράς ή του κλάδου δραστηριότητας του οφειλέτη ή του εργοδότη αυτού.

Στην ιδια φορμα οι οφειλέτες θα συμπληρώνουν τα αντίστοιχα ποσά τα ερχόμενα χρόνια ανάλογα με τις προσδοκίες αύξησης εσόδων τους ή τη μείωση.

Ποιούς θα επιδοτεί το Δημόσιο

Η επιδότηση μέρους της δόσης απο το Δημόσιο αφορα μονο τις ευπαθείς ομάδες και είναι για τρία χρονια. Ο αδύναμος οικονομικά με εισοδημα εως 8.000 ευρω θα καταβάλει το 5% ως ελαχιστη δόση δηλαδη 400 ευρω το χρόνο ή 33 ευρω το μήνα και εκεινος που το εισόδημά του ξεπερνά τις 8.000 (είναι για παραδειγμα 12.000) θα πληρώνει το 10%, ως ελάχιστη δόση δηλαδη 66 ευρώ το μήνα, ενώ τα υπόλοιπο θα καλύπτεται απο το δημόσιο

Όσοι επιθυμούν να λαβουν την επιδότηση θα πρεπει σωρευτικα να πληρουν τις εξής προϋποθέσεις:

  • το συγκεκριμένοα ακίνητο να ειναι πρωτη κατοικια
  • το οικογενειακό του εισόδημα να ειναι μικροτερο ή ίσο με τις ελαχιστες δαπάνες διαβίωσης
  • η αντιμειμενικη αξία του ακινήτου να είναι εως 120.000 ευρω προσαυξημενη κατα 40.000 ευρω για τον έγγαμο οφειλέτη και κατα 20.000 ανα τέκνο και μεχρι τρία
  • ειναι συνεργάσιμος με βάση τον κωδικα δεοντολογίας

Τι γίνεται σε περίπτωση πλειστηριασμού;

Ο πιστωτής καταθέτει εκτίμηση που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τυχόν πλειστηριασμό υπολογίζοντας και τα τυχόν έξοδα. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταθέσει και αυτός φάκελο με την δική του εκτίμηση για το θέμα. Αυτές οι εκτιμήσεις αξιολογούνται απο το δικαστήριο και σε περίοπτωση που δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει σε πιστοποιήμενο εκτιμητή να κάνει την δική του εκτίμηση.

Πηγή: ΕΡΤ