Καθαρά διλήμματα θα βάλει απόψε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την αντιπολίτευση να απαντήσει ευθέως εάν στηρίζει ή όχι την εθνική προσπάθεια για την χρηματοδοτική ανάταξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Ads

Ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την δανειακή σύμβαση την ώρα που η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κομβικό της, ίσως, σημείο: Οι δανειστές πιέζουν για σκληρά μέτρα την ώρα που η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας εξαντλείται με διπλή στόχευση: Είτε μια ενδοκυβερνητική ρήξη, είτε μια ρήξη της κυβέρνησης με την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να σταλεί απόψε από τη Βουλή στην Ευρώπη ένα μήνυμα εθνικής συστράτευσης. Επιθυμεί όμως να στείλει μήνυμα και στην κοινωνία. Θέτοντας όλους ενώπιον των ευθυνών τους και προκαλώντας τους να επιλέξουν στρατόπεδο.

«Ηρθε η ώρα να αποφασίσουν όλοι με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Και να το πουν καθαρά», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος.
Σ’ αυτή τη βάση, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κληθούν να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά και να απαντήσουν πότε θα εγκαλούν την κυβέρνηση για «απειλή ρήξης» και πότε για «κολωτούμπα».

Ads

Επί του παρόντος, τα μηνύματα από την αντιπολίτευση παραμένουν θολά: Ο Αντώνης Σαμαράς, που ακροβατεί ακόμη ανάμεσα στα σενάρια «καταστροφής» και στο φλερτ του «νέου αντιμνημονίου, προειδοποιεί ότι δεν θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνουν οι μαθητευόμενοι μάγοι» και καλεί την κυβέρνηση «να μην μας θεωρεί δεδομένους».

Ο Σταύρος Θεοδωρακης έκανε λόγο για «φιάσκο με διαπραγματευτικούς ερασιτεχνισμούς», ενώ το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «κολοβή» τη συζήτηση στη Βουλή και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ανερμάτιστη στάση» στη διαπραγμάτευση.

Η συνέχεια κι οι επί της ουσίας (;) απαντήσεις αναμένονται απόψε, μετά τις 20.00.