Είναι μια παλιά ελληνική πολιτική παράδοση, ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχουν σοβαρές ειδήσεις, γιατί προέχουν οι διακοπές των ψηφοφόρων, που, ακόμη και αν βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής πίεσης, θα ξεχαστούν για λίγο απολαμβάνοντας την υπέροχη ελληνική θάλασσα. Και επειδή η κυβέρνηση παράγει βασικά επικοινωνία, αυτό που τώρα οργανώνεται είναι το πολιτικό φθινόπωρο που θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο. Η ολοκλήρωσή της αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η συμφωνία απομείωσης του χρέους με τους πιστωτές.

Ads

 
Για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόθεση είναι σαφής: Θέλουν να αποφύγουν νέα οδυνηρά μέτρα και να διαφημίσουν το τέλος της Τρόικας και των μνημονίων. Προσδοκούν ότι οι πιστωτές θα δείξουν ανοχή και επιείκεια προκειμένου να αποφευχθούν εδώ οι εκλογές και η πολιτική αστάθεια, όπως ακριβώς συνέβη πριν από τις ευρωεκλογές, όταν πάγωσαν τα πάντα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το moratorium με τους δανειστές θα συνεχιστεί, αλλά δεν διαφαίνεται και το αντίθετο. Με απλά λόγια, το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, κατά τον τωρινό έλεγχο, βρίσκουν παντού κενά, καθυστερήσεις και εκκρεμότητες, αλλά αποφεύγουν να βγάλουν προς τα έξω την απόλυτη αδυναμία συνεννόησής τους με την ελληνική πλευρά. Με διαρροές έγινε γνωστό ότι έβαλαν βέτο στις φολοελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση, ότι ζητούν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ότι διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Είναι, όμως, προσυμφωνημένο ότι σε λίγες μέρες θα φύγουν χωρίς να έχει προκληθεί μεγάλη ταραχή για να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο για τον πραγματικό έλεγχο.

image
 
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να μειωθεί ο φόρος στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και να γίνει μια γενναία ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Το τι θα πει η άλλη πλευρά αυτή τη στιγμή δεν είναι προβλέψιμο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
 
Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος του 2014, με κάποιες δόσεις  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εκτείνονται μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Προβλέπεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι «τρύπες» ύψους περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015-16. Επίσης, θα έχει μεσολαβήσει η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με έμμεσο τρόπο και όχι με νέο δάνεια τα όποια χρηματοδοτικά κενά. Επομένως, ο προσεχής έλεγχος της Τρόικας, τυπικά, μπορεί να είναι ο τελευταίος.
 
Για την κυβέρνηση είναι μείζον να ανακοινώσει ότι δεν θα ξαναέρθει στα μέρη μας ο Πωλ Τόμσεν, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ένα πλαίσιο εποπτείας που θα τους διασφαλίζει ότι μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων, η χώρα μας θα παραμένει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων. Επειδή οι αποφάσεις, τελικά, θα είναι περισσότερο πολιτικές και λιγότερο λογιστικές, μεγάλη σημασία έχει πόσο σημαντικό είναι για τους εταίρους να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν μια πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το πόσο πρόθυμη είναι η κοινωνική πλειοψηφία να αποδεχτεί παράταση της κοινωνικής αδικίας και των εκρηκτικών οικονομικών ανισοτήτων, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να μη βλέπει στο δελτίο ειδήσεων τους ελεγκτές με τα γκρίζα κοστούμια.