Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες για την δολοφονία του Π. Φύσσα. Οι δυο γυναίκες – σύζυγος Ρουπακιά και φίλη – κατηγορούνται για ψευδορκία και ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ Πειραιά για παράβαση του νόμου περί όπλων. Νωρίτερα, ο Γιώργος Ρουπακιάς παραδέχτηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι τον πήραν τηλέφωνο για να πάει στο φονικό ραντεβού. «Με πήραν τηλέφωνο να πάω να σκοτώσω» φέρεται να είπε. Αρχικά είχε υποστηρίξει ότι ήταν στην καφετέρια της Αμφιάλης μαζί με το θύμα και την παρέα του, ωστόσο, η σύζυγός του, κατέθεσε ότι βρισκόταν σπίτι την ώρα του αγώνα οπότε και δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο. Ο 45χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι εναντίον του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί του Σαββάτου. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ads

 
«Επισκεπτόμουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής πέντε ως δέκα φορές τον μήνα. Δεν ήμουν όμως μέλος της. Όταν βγήκα από την καφετέρια και πήγα προς το αυτοκίνητό μου, με περικύκλωσαν πολλά άτομα κι έβγαλα το μαχαίρι, για να αμυνθώ…», ισχυρίστηκε αρχικά ο 45χρονος. Φέρεται δε να υποστήριξε στην αστυνομία ότι ήταν στην καφετέρια της Αμφιάλης όπου έδωσε το παρών και το μετέπειτα θύμα του. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του όπου δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και τράβηξε το μαχαίρι που είχε δίπλα από το λεβιέ του ΙΧ και αναγκάσθηκε να μαχαιρώσει τον άτυχο 34χρονο που του είχε επιτεθεί. Όμως τους ισχυρισμούς του κατέρριψε η ίδια η σύζυγός του η οποία κατέθεσε κατηγορηματικά στην ΕΛ.ΑΣ ότι «την ώρα του αγώνα ήταν στο σπίτι του όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η αιματηρή συμπλοκή…». Το ίδιο φέρεται να παραδέχτηκε και το ίδιο το θύμα αργότερα.
 
Πάντως φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν τον δράστη της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα να εκδράμει με τη Χρυσή Αυγή αλλά και να περιφρουρεί ρατσιστικό συσσίτιο στη Νίκαια φορώντας μπλούζα με τα διακριτικά του νεοναζιστικού κόμματος.

 
Το προφίλ του Ρουπακιά

 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει ζητήσει άρση απορρήτου για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ των ατόμων που επιτέθηκαν στον 34χρονο, ανάμεσά τους και του δράστη, πριν από το έγκλημα, ενώ συγκεντρώνει και πληροφορίες για την ταυτότητα των δύο ατόμων που παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια που βρισκόταν η παρέα του Παύλου Φύσσα, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να σήμαναν το προσκλητήριο των άλλων υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.
 
Σημειώνεται ότι κανένα από τα δικηγορικά γραφεία της πόλης του Πειραιά δεν θέλησε να αναλάβει την υπεράσπιση του δράστη. Έτσι, η εισαγγελία απευθύνθηκε σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, που ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά του.
 
Aπολογήθηκαν οι τρεις συλληφθέντες
 
Οι τρεις υπόλοιποι συλληφθέντες, η σύζυγος του δράστη, μία γυναίκα που φέρεται ως συγγενικό πρόσωπο και ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής του Πειραιά, που τους βαρύνουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, απολογήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Οι δυο γυναίκες κατηγορούνται για ψευδορκία και για απόκρυψη στοιχείων, ενώ ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της η σύζυγος του Ρουπακιά φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και μόνο μία φορά πήγε σε διανομή τροφίμων. 
«Άλλαξα πολλές φορές την κατάθεσή μου γιατί πανικοβλήθηκα», φέρεται να είπε στον ανακριτή.
 

Ads

Συνελήφθη ο πρώην οδηγός του Μιχαλολιάκου για οπλοκατοχή

 
Αυτόπτης καταγγέλλει τη στάση της ΕΛΑΣ
 
Στο μεταξύ, αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας συμπλοκής μεταξύ της ομάδας των ακροδεξιών και της παρέας του Παύλου Φύσσα στην Π.Τσαλδάρη δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν στο σημείο πριν καν αρχίσουν τα επεισόδια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα επισήμως έχει δηλώσει η αστυνομία. Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. επιμένει η εκδοχή ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έφθασαν στο σημείο της συμπλοκής, μετά τη δολοφονική επίθεση.


 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, αυτόπτης μάρτυρας της συμπλοκής στην Αμφιάλη, ο οποίος έχει καταθέσει στην αστυνομία, δήλωσε ότι η ομάδα ΔΙΑΣ βρισκόταν στο σημείο πριν καν αρχίσει η συμπλοκή. Ο κ. Γιάννης περιέγραψε με λεπτομέρειες τις κινήσεις της ομάδας ΔΙΑΣ και όπως είπε συνομίλησε με τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι μετά το τέλος του επεισοδίου τού ζήτησαν να προσέλθει να καταθέσει στην αστυνομία ότι εκείνοι ήταν μόνο τέσσερις και οι ακροδεξιοί 30.
 
Όπως είπε, ο ίδιος και η γυναίκα του βρίσκονταν στο σημείο πριν από την συμπλοκή και παρακολούθησαν τα γεγονότα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η σύζυγός του μίλησε με τον Παύλο Φύσσα πριν από τη συμπλοκή, κι ενώ η ομάδα των 30 ακροδεξιών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κοντά. Η γυναίκα ρώτησε τον 34χρονο εάν η ένταση υπάρχει για τον αγώνα του Ολυμπιακού και ο Παύλος Φύσσας τής απάντησε: «Όχι, κυρία, είναι από τη Χρυσή Αυγή».
 
Ο μάρτυρας είπε πως στη συνέχεια, παρουσία της αστυνομίας, ένας φίλος του Παύλου Φύσσα «έφαγε πολύ ξύλο», αλλά κατάφερε να διαφύγει και ο 34χρονος έλεγε στους άλλους από την παρέα να φύγουν. Όταν έγινε η επίθεση εναντίον του, «είχε μείνει μόνος του» δήλωσε ο κ. Γιάννης. Τα 30 άτομα με τις μαύρες μπλούζες «λειτουργούσαν σαν να μην υπήρχε καθόλου αστυνομία εκεί» τόνισε ο ίδιος.
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρήστος Παρθένης μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης επανέλαβε την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο ενώ ο 34χρονος είχε ήδη τραυματιστεί θανάσιμα από το δράστη. Ο κ. Παρθένης υπογράμμισε την άμεση αντίδραση της αστυνομίας, επικαλούμενος την άμεση σύλληψη του δράστη.


 
Ερωτηθείς για τις μαρτυρίες που αναφέρουν ότι η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απάντησε ότι μπορεί να λέγονται διαφορετικά πράγματα από ανθρώπους που είτε δεν βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής, είτε στα πλαίσια ψυχολογικής φόρτισης.
 
Τι ζητά ο πατέρας του Παύλου Φύσσα
 
Δικαίωση ζητά ο πατέρας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.
 
Σε ερώτηση για τη στάση της ΕΛΑΣ ο πατέρας του Παύλου Φύσσα ανέφερε: «Τα έβλεπε κι απ’ ότι μου είπαν εκείνη την ώρα κατέβηκε από το μηχανάκι μια γυναίκα αστυνομικός και λέει: ε, όχι και μαχαίρι. Και έβγαλε το πιστόλι και τον συνέλαβε. Δηλαδή, δείρτε τους – σαν να λέμε – αλλά όχι μαχαίρια».
 
Για το μοιραίο χτύπημα: «Ο γιατρός μου είπε ότι ήταν ακαριαίο. Ιατρικές γνώσεις δεν έχω. Όταν λέμε ακαριαίο δεν σημαίνει ότι την ώρα που μαχαιρώνεις πεθαίνει ο άνθρωπος; Αυτό δεν είναι ακαριαίο; Ο γιος μου μπορούσε τόση ώρα και μιλούσε και έλεγε στην κοπέλα του ποιος είναι, να εκεί».
 
Για την καθυστέρηση του ΕΚΑΒ: «Το ασθενοφόρο ήρθε από τη Μαγούλα σε μισή ώρα. Το κρατικό είναι πέντε λεπτά. Ένα ασθενοφόρο από τη Μαγούλα δεν κάνει 18 λεπτά. Περίπου στη μισή ώρα πήγαν. Εγώ όταν πήγα ήταν νεκρός. Προσπαθούσε να μην πεθάνει, να μην σκοτωθεί».
 
«Θέλω ο φονιάς, όχι να δικαστεί και να φυλακιστεί. Να εκτελεστεί. Αυτό είναι για μένα δικαίωση» κατέληξε ο Παναγιώτης Φύσσας.