«Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα», τόνισε ο νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον, μιλώντας σε ειδική εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ads

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τον λόρδο Έλγιν ως έναν χρεοκοπημένο διπλωμάτη, που έκλεψε τα γλυπτά για να βγάλει χρήματα. «Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στη χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» είπε ο νομικός.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείου αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά και ότι το ίδιο δηλώνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Ρόμπερτσον είπε: «Ναι αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό».

«Η Unesco έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» υποστήριξε.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι χθες η βρετανική εφημερίδα Telegraph έγραφε απευθυνόμενη στην Αμαλ Αλαμουντιν-Κλούνεϊ, που συμμετείχε στην ίδια νομική ομάδα με τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Βρετανία». «Εάν ο άθλιος λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας», υποστήριζε το μέσο.