Με ένα καθαρό μήνυμα Τσίπρα για άνευ όρων και αποκλεισμών διεύρυνση του κόμματος, με δεδομένο ότι η πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, και με νέο εσωκομματικό τοπίο μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για το συνέδριό του που ξεκινά την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί το συνέδριο καταλυτικό σταθμό για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο πολιτικό επίπεδο με λειτουργία ανοιχτού κόμματος, ο ίδιος εμφανίζεται απόλυτος κυρίαρχος και οι προεδρικοί μιλούν ήδη για «αλλαγή σελίδας», οι διαφωνίες όμως – ιδεολογικές και οργανωτικές – με την «Ομπρέλα» παραμένουν ανοιχτές.

Το τοπίο αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε στην «Ομπρέλα» τον ελάχιστο συμβιβασμό – να εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή μόνον από τα μέλη που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα, με βάση την πρόταση που κατεβάζει ο ίδιος στο συνέδριο, για την εκλογή προέδρου στις 15 Μαίου θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι εγγραφούν στο κόμμα την ίδια μέρα.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως επισημαίνεται από στελέχη της προεδρικής πλευράς, είναι να αξιοποιήσει την εκλογή του για να διευρύνει την κομματική βάση – από το προεδρικό μπλοκ υπολογίζουν ότι τα μέλη σήμερα είναι περίπου 62.000 και στο ιδανικό τους σενάριο θα ήθελαν άλλες 15.000 έως 20.000 εγγραφές έως τις 15 Μαίου. Η Ομπρέλα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μελών, μετά και το τελευταίο κύμα εγγραφών είναι λίγο κάτω από τις 60.000 και, εξ αυτών, τουλάχιστον ένα 30% είναι ανενεργό.

Ads

Εχει πάντως σημασία και το γεγονός ότι η ψηφοφορία στο συνέδριο επί της πρότασης Τσίπρα για εκλογή από την βάση θα γίνει με κάλπη και όχι δια βοής. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτυπωθούν με απόλυτο και καθαρό τρόπο οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί – συσχετισμοί που, μετά την εκλογή των 5.000 συνέδρων, φέρνουν σαφώς ενισχυμένη την προεδρική πλευρά και αποδυναμωμένη την «Ομπρέλα».
Σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν επίσης καθαρό: «Είναι ιστορική μου αποστολή να φτιάξω ένα μεγάλο, λαϊκό κόμμα», φέρεται να είπε. Ζήτησε ακόμη να μπει οριστικό τέλος στην εσωστρέφεια, ζήτησε να κοιτάξουν όλοι μπροστά, και τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι οι εθνικές εκλογές που έρχονται.

Ως προς την λειτουργία του κόμματος, έβαλε νέα όρια στηριζόμενος και στην μεγάλη πλειοψηφία που πήραν οι προτάσεις του στις εκλογές των συνέδρων: Κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζει η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, πως όλα μπαίνουν σε συζήτηση και διαβούλευση, αλλά την τελική ευθύνη και για την ενότητα και για την πορεία του κόμματος προς τα εμπρός την έχει ο ίδιος.

Οι τόνοι στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν ήταν υψηλοί, ειδικά μετά την συμβιβαστική φόρμουλα ως προς την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής η οποία φάνηκε να ικανοποιεί και την «Ομπρέλα».

Στελέχη, πάντως, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης επανακατέθεσαν τις διαφωνίες τους για το μοντέλο που επιλέγεται για την διεύρυνση, επιμένοντας ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και διολισθαίνει προς αρχηγοκεντρικό κόμμα, ενώ για μια ακόμη φορά μπήκε στο τραπέζι και η θέση πως η διεύρυνση έχει πενιχρά αποτελέσματα και οι νέες εγγραφές δεν φέρνουν ενεργά και μάχιμα μέλη. Εν ολίγοις, η γραμμή της «Ομπρέλας» ήταν ότι το μοντέλο Τσίπρα δημιουργεί ένα κόμμα ανενεργών μελών.

Επ’ αυτού υπήρξε και ενδιαφέρουσα θεωρητική αντιπαράθεση, με στελέχη της Γέφυρας, αλλά και με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντούν στην «Ομπρέλα» πως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μελών είναι το άνοιγμα του κόμματος. Ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επικαλέστηκαν μάλιστα εδώ και την παλαιά αντιπαράθεση του Αγγελου Ελεφάντη και του Νίκου Πουλατζά: Θύμισαν πως ενώ ο Ελεφάντης έλεγε πως «από πλευράς σοσιαλισμού το ΠΑΣΟΚ μας αφήνει παγερά αδιάφορους», ο Πουλατζάς θεωρούσε πως αυτή η θέση είναι λάθος γιατί στερεί από την ανανεωτική αριστερά την λαϊκότητα και συνιστά αντίληψη αριστερού ελιτισμού.