Οι πλειστηριασμοί και ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία χτυπούν, εξ ορισμού, την κυβέρνηση στο μαλακό υπογάστριό της – στον αξιακό και ιδεολογικό πυρήνα της αριστεράς. Και γίνονται το προφανές πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης του επόμενου διαστήματος, με σκληρά μέτωπα εξ αριστερών και με έναν ιδιότυπο, μιντιακό κλεφτοπόλεμο εκ δεξιών.

Ads

Σ΄αυτή τη σύγκρουση δύο πολιτικά χαρακτηριστικά μάλλον έχουν την δική τους ειδική αξία, για τις – ούτως ή άλλως δύσκολα διαχειρίσιμες – προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η δυναμική αντιπολιτευτική στάση που επιλέγει το ΚΚΕ τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. Το δεύτερο είναι η παράλληλη κλιμάκωση του ακτιβιστικού κινήματος της ΛΑΕ στο μέτωπο των πλειστηριασμών.

Το ΠΑΜΕ και το μήνυμα Κουτσούμπα

Η χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στο Μαξίμου για το θέμα των απεργιών δίνει στίγμα προθέσεων και μεταφέρει ξανά την κοινωνική αντίδραση στους δρόμους. «Δεν τίθεται ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας», διεμήνυσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας πως «η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Δεν αφορά πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».  

Ads

Από την άλλη για τον Περισσό η τροπολογία Αχτσιόγλου – η οποία αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί – που προβλέπει ότι η προκήρυξη απεργιών προϋποθέτει πλειοψηφία 50+1% στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή. Και το ΚΚΕ διαμηνύει καθαρά ότι περνά σε νέα φάση δυναμικής αντιπολίτευσης – ένα μήνυμα που έδωσε με τον πλέον σαφή τρόπο και ο γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας χθες στη Βουλή: «Η τροπολογία που φέρατε και αποσύρατε, για να την επαναφέρετε αργότερα, αφού έτσι υποσχεθήκατε στα κοράκια – εταίρους σας, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας», είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας: «Λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο κύριοι της κυβέρνησης. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται  να υπάρξει.  Γιατί σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει το ΚΚΕ, υπάρχει ταξικό κίνημα και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί”. Για να προειδοποιήσει, εξίσου καθαρά, ότι  “τολμήσετε να φέρετε ξανά αυτή ή άλλη αντίστοιχη τροπολογία, θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, αν του έχει μείνει έστω λίγη τσίπα».

Η ονομαστική ψηφοφορία είναι το προφανές «όπλο» που μπορεί να δοκιμάσει την κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ταυτοτικά για την αριστερά, όπως το απεργιακό δικαίωμα. Και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν και μία από τις αιτίες που οδήγησε στην απόσυρση της τροπολογίας προχθές, καθώς κρίθηκε πως χρειάζεται περισσότερη πολιτική προετοιμασία για να μην υπάρξουν διαρροές από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι «λίστες» της ΛΑΕ

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη κλιμάκωση επιχειρεί η ΛΑΕ στο θέμα των πλειστηριασμών. Ο καθημερινός βομβαρδισμός με – εξαιρετικά ελεγχόμενες προς την αξιοπιστία τους – λίστες για πλειστηριασμούς «πρώτης κατοικίας» διαμορφώνουν άκρως θερμό κλίμα στο ήδη, φορτισμένο, ζήτημα της προστασίας της κατοικίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε και χθες ότι «καμία λαϊκή κατοικία» δεν έχει βγει και δεν πρόκειται να βγει στο σφυρί κι αυτό το επιβεβαιώνουν, μέχρι στιγμής, και τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και των συμβολαιογράφων. Η ΛΑΕ, ωστόσο, επιμένει στα ραντεβού μαχών στα ειρηνοδικεία, καταγγέλλει «υφαρπαγή των λαϊκών κατοικιών» και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Κυβερνητικά στελέχη, από την πλευρά τους, χρεώνουν στην ΛΑΕ ότι «υποδαυλίζει κοινωνικές εντάσεις με ψεύτικα στοιχεία» και σημειώνουν με νόημα ότι οι περίφημες λίστες των «πρώτων κατοικιών που δήθεν εκποιούνται» είναι πολλές φορές ταυτόσημες με τις αντίστοιχες λίστες που δημοσιεύονται, σχεδόν καθημερινά, σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία. Σ’ αυτά τα μέσα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπέδειξε χθες ως «πρωταγωνιστή»  το εκδοτικό συγκρότημα «του υποδίκου που επιμένει να παραπληροφορεί με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς» φωτογραφίζοντας τις εφημερίδες του ομίλου Μαρινάκη.

Πέραν αυτών των «συμπτώσεων» πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για την κλιμακούμενη πίεση εξ αριστερών. Η εκτίμηση είναι πως τόσο το ΚΚΕ – με διαφορετική αφετηρία, πολιτική ατζέντα και στόχευση -, όσο και η ΛΑΕ βλέπουν υπαρκτό χώρο στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον διεκδικήσουν εντείνοντας το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση. Και για την μεν ΛΑΕ πολιτικά κέρδη μπορεί να μην διαπιστώνονται σε δημοσκοπικό επίπεδο μέχρι στιγμής, για το ΚΚΕ όμως δεν περνά απαρατήρητη η αύξηση της εκλογικής του επιρροής του στο 14,5% από το 11% που ήταν το Σεπτέμβριο, όπως καταγράφηκε στην χθεσινή έρευνα της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών…