Για το θέμα της απομείωσης του χρέους συζήτησαν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. 

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και στη λογική μιας συνολική λύσης που αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ads

Τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει ενώ επανέλαβε ότι προκειμένου να εξεταστεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτείται ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων – το οποίο υπάρχει τώρα, όπως συμπλήρωσε – και βιωσιμότητα του χρέους.

Σημείωσε επίσης ότι οι διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό ζήτημα περιορίζονται, δηλώνοντας πως όλοι είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις και την πρόοδο που θα σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ράις επέμεινε εξάλλου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.