Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το αμερικανικό υπουργείο χωρίς να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογο του την υποστήριξη και την παρέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος με παρέμβαση του άφησε να εννοηθεί ότι προσφέρεται να αναλάβει «μεσολαβητής» για να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν στον εκπρόσωπο του Λευκού οίκου υποβλήθηκε η ερώτηση «ποια είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου στη δήλωση της νέας κυβέρνησης Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές για την επιμήκυνση της αποπληρωμής», ο κ. Ερνεστ απάντησε ως εξής:

«Δεν έχω συγκεκριμένη αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι, ο Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς. Επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Ads