Τα τελευταία χαρτιά τους στο πόκερ της συγκρότησης του ΕΣΡ παίζουν αύριο κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και δύο ανοιχτά – έως αυτή τη στιγμή – σενάρια καθορίζουν τον επόμενο γύρο στον πόλεμο για την αδειοδότηση των καναλιών.

Ads

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες, αλλά και τα μηνύματα που έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Κρήτη, δείχνουν ότι δίοδοι συναίνεσης δεν υπάρχουν και καθιστούν σχεδόν βέβαιο ένα ακόμη ναυάγιο στην προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

«Όχι» από τη Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία, οι ψήφοι της οποίας είναι απαραίτητοι για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων που απαιτείται για την συγκρότηση του ΕΣΡ επιμένει να θέτει ως «προϋπόθεση συναίνεσης» την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά. 

Ads

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ευθέως χθες ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και της καταλόγισε προσπάθεια χειραγώγησης του ΕΣΡ, και επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ποιος θα ελέγχει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Κατά τις πληροφορίες, δε, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η ΝΔ να ακολουθήσει αύριο ακόμη πιο σκληρή γραμμή και να μετατρέψει το «παρών» της προηγούμενης ψηφοφορίας σε απόλυτο «Όχι».

Το κυβερνητικό Plan B

Υπό τα δεδομένα αυτά, στην κυβέρνηση εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: Είτε η κατάθεση του λεγόμενου νόμου-γέφυρα για τη μεταβατική λειτουργία των καναλιών, είτε η δρομολόγηση της διαδικασίας τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων και η συγκρότηση του ΕΣΡ να μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

O νόμος – γέφυρα

Σε ό,τι αφορά τον νόμο-γέφυρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμος προς κατάθεση στη Βουλή και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής απόφασης το εάν θα προχωρήσει ή όχι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο νόμος θα προβλέπει την συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων καναλιών έως ότου γίνει η οριστική αδειοδότησή τους από το ΕΣΡ, με την καταβολή ετήσιου ενοικίου της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Για όσα κανάλια δεν καταβάλουν το εν λόγω τίμημα θα προβλέπονται αυστηρές φορολογικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ θα διατηρηθεί εν ισχύ η πρόβλεψη του νόμου Παππά για την απασχόληση – δηλαδή, η πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων ανά κανάλι.

Πριν φθάσει εκεί, ωστόσο, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη συναίνεσης, αποδεχόμενη ενδεχομένως ακόμη και την πρόταση της ΝΔ για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Πρόκειται για μια τακτική που στοχεύει κυρίως στο να πιεστεί και να εκτεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς γενική πεποίθηση είναι πως «και τον ίδιο τον Μητσοτάκη να προτείνουμε η ΝΔ θα πει όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καναλαρχών».

Ο κανονισμός της Βουλής

Σ’ αυτή την τακτική πίεσης μέχρις εσχάτων εντάσσεται και το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται στο κυβερνητικό επιτελείο και προβλέπει εκκίνηση των διαδικασιών για να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ χωρίς πλέον να απαιτείται η ενισχυμένη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δε, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχεδιάζει να ενημερώσει και τους βουλευτές της ΝΔ πως, σε περίπτωση νέου ναυαγίου και στην αυριανή Διάσκεψη, θα προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής του κανονισμού.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στις τελικές επιλογές της κυβέρνησης θα παίξει και η στάση που θα κρατήσουν τα μικρότερα κόμματα – ήτοι, εάν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα μείνουν και αύριο στην γραμμή συναίνεσης που επέδειξαν στην προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων ή θα υπαναχωρήσουν και θα επιστρέψουν στο μέτωπο της σκληρής, πολωτικής αντιπολίτευσης.