Δύο άτυπες «ρήτρες» πολιτικών εγγυήσεων αποτελούν τα κλειδιά για να κλείσει η συμφωνία Αθήνας και δανειστών – μια συμφωνία που, ανεξαρτήτως των διαρροών τακτικής, βρίσκεται πλέον κοντά.

Ads

Οι εγγυήσεις – ανταλλάγματα που, ουσιαστικά, ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι αφ’ ενός χαμηλότερο, και πιο διαχειρίσιμο πολιτικά, τίμημα στο πακέτο των «υπό αίρεση» μέτρων που καλείται να πάρει και, αφ’ ετέρου, διασφαλίσεις ότι η συμφωνία θα οδηγήσει άμεσα και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Αμφότερα τα ζητήματα προϋποθέτουν πολιτικές αποφάσεις και σε αμφότερα επίσης οι πληροφορίες – τουλάχιστον  από κοινοτικές πηγές – λένε ότι υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης και σύγκλισης.

Να «πέσουν» οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το τελικό ύψος, αλλά και τη συνολική μορφή, του πακέτου μέτρου είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες και οδήγησαν στην πρόταση των δανειστών προς Τσακαλώτο για νομοθετημένα προληπτικά μέτρα 1,8 δις και επιπλέον μη ψηφισμένο εφεδρικό «πακέτο» άλλων 1,8 δις.

Ads

Αυτό που ζητά δε ελληνική κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση των Βρυξελλών, είναι να κατεβάσει το Ταμείο τον πήχη των απαιτήσεών του συνυπολογίζοντας και την έως τώρα υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Εξ ου και η χθεσινή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά του ΔΝΤ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – εξ ου και το εύγλωττο μήνυμα που έστειλε λίγο αργότερα ανώτατη κυβερνητική πηγή ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο: 

«Πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και να αναθεωρήσουν στο ΔΝΤ τις εκτιμήσεις τους», δήλωσε, «ποντάροντας» και σε παρέμβαση Μέρκελ για να κλείσει συνολικά η συμφωνία.

Τσίπρας: Να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ζήτησε ευθέως αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου: «Περιμένουμε να αναθεωρήσουν αυτοί τις εκτιμήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση» είπε προσθέτοντας: «περιμένουμε  να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο».

Στην πίεση αυτή προς το ΔΝΤ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σύμμαχο και την Κομισιόν, όπως δείχνει και η – ασυνήθης  – ανοιχτή παρέμβαση Γιούνκερ: «Καμία χώρα δεν έκανε μεγαλύτερα βήματα από την Ελλάδα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιρρίπτοντας στο ΔΝΤ την ευθύνη για τις «επισφάλειες» του προγράμματος.

Ο «ευέλικτος» Μάριο Ντράγκι

Στο έτερο σκέλος, εκείνο που αφορά την ποσοτική χαλάρωση, πηγές από τις Βρυξέλλες διαπιστώνουν προθέσεις ευελιξίας από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι. Όπως αναφέρουν, ο κεντρικός τραπεζίτης θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση υπό τρεις προϋποθέσεις: το κλείσιμο της αξιολόγησης, μια επαναβεβαίωση της προοπτικής λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και, κυρίως, τον τελικό καθορισμό του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».