Με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη; Με την αριστερά και την προοδευτική συμμαχία ή με την σκληρή δεξιά του Βέμπερ, της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού; Με το ασφαλιστικό Πινοσέτ ή με το κοινωνικό κράτος και την Ευρώπη των εργαζομένων; Τα διλήμματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου μπαίνουν καθαρά πλέον στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό, μαζί με τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα πάνω στα οποία θα δομηθεί και η σύγκρουση του αριστερού και δεξιού πόλου.

Ads

Ακριβώς αυτά τα διακυβεύματα ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και στην σημερινή εισήγησή του στο συντονιστικό της Εκλογικής Επιτροπής, διαμηνύοντας ότι οι ευρωκάλπες θα είναι το πρώτο πεδίο της καθοριστικής αναμέτρησης μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερα θετική δυναμική των πρώτων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και στην αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιών τοπικών  επιτροπών στήριξης σε όλη την Ελλάδα. Όπως είπε, η μαζική προσέλευση  στις πρόσφατες εκδηλώσεις δείχνει την ισχυρή κοινωνική βάση του νέου εγχειρήματος, το οποίο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης, αλλά και ενεργοποίησης των ευρύτερων λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

Το σχέδιο και οι προγραμματικές θέσεις αυτής της προοδευτικής συμπαράταξης θα αναδειχθούν το επόμενο διάστημα στις περιοδείες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της συμμαχίας, μαζί με τα πολιτικά διλήμματα. Είναι τα διλήμματα που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αφορούν την κατεύθυνση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη. Αφορούν όμως, όπως τόνισε,  και το εαν ο πιστός φίλος του Κυριάκος Μητσοτάκης και εχθρός της Ελλάδας Μάνφρεντ Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το κοινωνικό  κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, το εισόδημα των πολιτών, την ανάπτυξη, την απασχόληση, τους μισθούς.

«Η κινητήρια δύναμή μας είναι  οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, ο δημοκρατικός κόσμος, όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη στις 26 Μαΐου και θα την κερδίσουμε», ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Για την κινητοποίηση ακριβώς αυτών των πολιτών, στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν ιδιαίτερα στο πακέτο των θετικών οικονομικών μέτρωντο λεγόμενο και «πακέτο Τσίπρα» – που περιλαμβάνει σειρά φοροελαφρύνσεων και μέτρα μόνιμης ανακούφισης της κοινωνίας από τα μνημονιακά τραύματα.

Ads

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, τα οποία κατά τις πληροφορίες αναμένεται να εξαγγελθούν σταδιακά μετά το Πάσχα εξετάζεται σειρά παρεμβάσεων με κύρια στόχευση την ανακούφιση όχι μόνον των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, και υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή στην φορολογική κλίμακα των μισθωτών, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα χαμηλότερα εισοδήματα, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές καθώς και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ανοιχτό σενάριο, όπως υπονόησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη παραμένει και η χορήγηση της 13ης σύνταξης ως μόνιμου μέτρου.

Το ποιες και σε ποιο εύρος από όλες αυτές τις παρεμβάσεις θα προχωρήσουν αποτελεί βεβαίως αντικείμενο διαβούλευσης και με τους θεσμούς, που αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Μαίου στο πλαίσιο της τακτικής μεταμνημονιακής εποπτείας. Το κλίμα, πάντως, με τις Βρυξέλλες θεωρείται καλό και στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στην σημερινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος άφησε ανοιχτό παράθυρο για την ακύρωση και της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου.