Θέμα Τόσκα στην κυβέρνηση βάζουν, ντε φάκτο, τα χθεσινά δακρυγόνα κατά των συνταξιούχων έξω από το Μαξίμου, μετά την αυστηρή παρέμβαση Τσίπρα και την σχεδόν εμπόλεμη πλέον σχέση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Νίκο Τόσκα και η εντολή του να απαγορευθεί στο εξής η χρήση χημικών στις διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων ήταν, μάλλον, το αναμενόμενο ρήγμα σε μια δύσκολη πολιτική συμβίωση – μια συμβίωση, η οποία δείχνει πλέον να οδηγείται σε αδιέξοδο εν όψει και ανασχηματισμού.

Δυσφορία στο Μαξίμου

Η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» των γεγονότων από τον ίδιο τον υπουργό ήρθε, κατά τις πληροφορίες, μετά από σαφή υπόδειξη του Μαξίμου, που είδε – στην χειρότερη συγκυρία – να απειλούνται και οι πιο βαθιές κόκκινες γραμμές της αριστερής ηθικής της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Ads

Η υπόθεση όμως δύσκολα θα κλείσει εδώ: Στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ευθέως από χθες – και όχι μόνον στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους – θέμα παραίτησης Τόσκα, τα δακρυγόνα ήρθαν να βαρύνουν το ήδη τεταμένο, έως εκρηκτικό, κλίμα μεταξύ κόμματος και υπουργού, ενώ η εικόνα των συνταξιούχων μέσα στους καπνούς των χημικών άνοιξε ένα ακόμη τραύμα στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης στη σκιά του νέου γύρου περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Και ταυτόχρονα, έδωσε ιδανικό «όπλο» στην συντονισμένη μιντιακή επίθεση κατά της κυβέρνησης εν μέσω του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δεν μπορεί να ελέγξει την Αστυνομία»

Υπό αυτά τα δεδομένα, το κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «έβραζαν» χθες το βράδυ. Κομματικά στελέχη χρέωναν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην καλύτερη περίπτωση, αδυναμία να ελέγξει την Αστυνομία και, στην χειρότερη, προκλητική ανοχή «σε επαναλαμβανόμενα κρούσματα» αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

«Από τον πολιτικό συμβιβασμό έως τον αξιακό ευτελισμό υπάρχει μεγάλη απόσταση», έλεγε χαρακτηριστικά κεντρικό κομματικό στέλεχος προσθέτοντας: «Δεν θα χάσουμε κάθε έρεισμα στην κοινωνία επειδή ο Τόσκας δεν μπορεί να μαζέψει πέντε – δέκα αμετανόητους μπάτσους!».

Στην πιο σκληρή, δε, εκδοχή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο ακόμη και για προβοκάτσια – δηλαδή, για «οργανωμένη προσπάθεια κάποιων μέσα στην αστυνομία να εκθέσουν την κυβέρνηση», την οποία ο Νίκος Τόσκας «αδυνατεί ή δεν θέλει» να αντιμετωπίσει.

«Δεν υπήρξε θέμα παραίτησης» διαμηνύει ο Τόσκας

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας και προκειμένου να εκτονωθεί το ζήτημα πέρα από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης προσωπικά από το Νίκο Τόσκα διατάχθηκε και έρευνα στην ΕΛΑΣ για τα επεισόδια με τους συνταξιούχους. Πηγές του υπουργού, δε, διέψευδαν ότι τέθηκε το όποιο θέμα παραίτησης – «μόνον ο… Άδωνις έβαλε θέμα παραίτησης» έλεγαν χαρακτηριστικά -, ενώ τόνιζαν ότι η διαχείριση του ζητήματος και η ανακοίνωση της απαγόρευσης χρήσης χημικών έγινε «σε απόλυτη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα».

Στην επισήμανση, δε, περί της υψηλής έντασης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του Νίκου Τόσκα, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Αυτό είναι πρόβλημα του κόμματος»…

Η Πολιτική Γραμματεία και οι 21 βουλευτές

Το πρόβλημα, ωστόσο, διογκώνεται και τα χθεσινά επεισόδια ήρθαν να λειτουργήσουν σωρευτικά στην ανοιχτή σύγκρουση που είχε ήδη το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Τόσκας με την Πολιτική Γραμματεία και 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του εξευτελισμού των προσφυγόπουλων από τη Συρία στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

Η Αννέτα Καββαδία, εκ των 21 βουλευτών, που υπέγραψαν την σχετική ερώτηση στη Βουλή επανήλθε χθες στο θέμα δηλώνοντας ότι «δεν κατανοεί την ενόχληση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη», ενώ η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε σκληρές αιχμές τόσο για την ηγεσία της ΕΛΑΣ όσο και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στο Μαξίμου επιχειρείται, μέχρι στιγμής, ψύχραιμη διαχείριση του ζητήματος, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσφορία που υπάρχει για τα αλλεπάλληλα μέτωπα στην Κατεχάκη. Οι πολιτικοί χειρισμοί περιπλέκονται από το γεγονός ότι ο Νίκος Τόσκας αποτελεί στενό συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών και μέλος της κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, ωστόσο μετά τα χθεσινά γεγονότα οι εναλλακτικές εν όψει ανασχηματισμού μοιάζουν εξαιρετικά περιορισμένες…