Λίγο μετά τις 22:45 ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου κάνει λόγο για «συνθήκες που ωρίμασαν και επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου». Εξάλλου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως στη σημερινή συνάντηση δίνεται η δυνατότητα για μια προετοιμασία για ένα Eurogroup στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου. 

Ads

«Δεν ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε το ελληνικό ζήτημα, αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή στη Σύνοδο, όπου πραγματοποιείται το γεύμα των «28» της ΕΕ, προαναγγέλλοντας τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup. «Θα έχουμε μια φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας για τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της ‘Ανγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

image

image

Ads

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο όπου διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

image

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Ρίγα, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Διαβάστε σχετικά:

image

Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής των τεχνικών κλιμακίων στις διαπραγματεύσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.