Στόχος τους ήταν να συμμετάσχουν στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με τα χειρήλατα αμαξίδιά τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι δεν τους το επέτρεψαν λέγοντάς τους πως «δεν είναι πανηγυράκι». Οι δύο παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς σύμφωνα με τους διοργανωτές δεν χωρούσαν στην «μεγάλη γιορτή» και δεν αποτελούσαν μέρος των «πανανθρώπινων μηνυμάτων» της.

Ads

 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομοτηνής inpost.gr, που ήρθε σε επικοινωνία με τον παραολυμπιονίκη της πόλης Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, αρχικά οι δύο παραολυμπιονίκες είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής χωρίς ωστόσο να αναφέρουν πως ήταν άτομα με αναπηρία και πως θα έτρεχαν στο Μαραθώνιο με χειρήλατα ποδήλατα. «Δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο μέσα στην αίτηση», εξηγεί ο Α. Ταξιλδάρης.
 
Σημειώνεται πως ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης είχε υποβάλλει αίτηση και πέρυσι. «Την προηγούμενη χρονιά είχα δηλώσει συμμετοχή για να τρέξω με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν την δέχθηκαν. Νόμιζα ότι φέτος θα είχαν κάνει μια σχετική προεργασία και θα επιτρεπόταν στα Άτομα με Αναπηρία να συμμετέχουν».
 
Πεπεισμένοι πως θα συμμετείχαν φέτος τηλεφώνησαν στην οργανωτική επιτροπή για να ενημερώσουν σχετικά. «Ήρθα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους, για να ενημερωθούμε για την αίτηση μας και να τους κάνω γνωστό πως θέλουμε να τρέξουμε στο τέλος της διαδρομής, μόλις ξεκινήσουν όλοι οι αθλητές και οι συμμετέχοντες για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα με τα ποδήλατα μας», αναφέρει ο Αλέξανδρος στο inpost.gr.
 
«Μόλις οι αρμόδιοι έμαθαν πως είμαστε Άτομα με Αναπηρία και θα αγωνιζόμασταν με χειρήλατα ποδήλατα, μας απαγόρεψαν την συμμετοχή με γελοίες δικαιολογίες», τονίζει και προσθέτει: «όταν τους διεμήνυσα πως εγώ και ο Μάκης, αλλά και άλλοι αθλητές του συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ συμμετείχαμε στο 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και στο Μαραθώνιο των Σπετσών μας απάντησαν πως “επειδή σας άφησαν να συμμετάσχετε σε δυο πανηγυράκια, δεν σημαίνει ότι θα σας αφήσουμε να πάρετε μέρος στον μαραθώνιο της Αθήνας”».
 
Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ανέφερε στους υπεύθυνους πως τηρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους υπόλοιπους αθλητές, προτείνοντας μάλιστα να μην είναι στην εκκίνηση μαζί με τους υπόλοιπους χιλιάδες αθλητές, αλλά να ξεκινήσουν αργότερα αφού πρώτα θα έχουν αποχωρήσει όλοι.
 
Οι υπεύθυνοι συνέχισαν να αρνούνται και τότε ο παραολυμπιονίκης ανέφερε πως θα συμμετείχε κανονικά αν δεν τους ενημέρωνε ο ίδιος πως είναι Άτομο με Αναπηρία. «Δεν θα είχε συμβεί τίποτα», τόνισε.  «Απάντησαν πως “δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα. Αν εσείς μπορεί να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, κάποιος άλλος με μια σημαία εναντίον του Μαραθωνίου, εμείς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε”», σημειώνει.