Σκιές περί σχέσεων διαπλοκής μεταξύ ΕΚΤ, hedge funds και μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και ερωτήματα περί πιθανής διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών πυροδοτούν αποκαλύψεις των Financial Times για «ανάρμοστα» ραντεβού κορυφής των τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ραντεβού, τα οποία συνέπεσαν τόσο με την κορύφωση της ελληνικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι όσο και με άλλες κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ads

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αντίγραφο της ατζέντας των συναντήσεων έξι μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποκαλύπτει ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015 τα εν λόγω στελέχη είχαν, σε κομβικές ημερομηνίες, επαφές που εγείρουν ερωτήματα για τις σχέσεις τους με τον ιδιωτικό τομέα, παράγοντες της αγοράς και τα μέσα ενημέρωσης.

Τα «ραντεβού» της ελληνικής κρίσης

Ειδικότερα, για το περασμένο καλοκαίρι και ενώ το ελληνικό δράμα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, καταγράφονται τουλάχιστον τρεις ιδιαίτερα ευαίσθητες συναντήσεις στις οποίες μετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Πέτερ Πράετ: Οι δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους FT,  συναντήθηκαν με στελέχη του hedge fund Algebris, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, όταν το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιούσε καθημερινές τηλεδιασκέψεις για το αν θα συνεχίσει να χορηγεί έκτακτα δάνεια, μέσω του ELA, για να κρατηθούν ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες, ενώ στο ίδιο διάστημα είδαν και εκπροσώπους της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas καθώς και της Pimco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως με έντονη δραστηριότητα και στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι Βίτορ Κονστάντσιο και Πέτερ Πράετ συναντήθηκαν με στελέχη του Algebris στις 23 Ιουνίου, ενώ ο Πέτερ Πράετ είχε και συναντήσεις με εκπροσώπους της BNP Paribas στις 22 Ιουνίου και της Pimco στις 25 Ιουνίου.

Ads

Τα επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση

Από την ίδια ατζέντα προκύπτει ότι δύο μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ και ο Ιβ Μερς, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ελβετικής τράπεζας UBS και της BNP Paribas την παραμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ της 4ης Σεπτεμβρίου – μιας συνεδρίασης, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές μειώνοντας εκ νέου τα επιτόκια και ανακοινώνοντας την έναρξη αγοράς στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης. Ο Μπενουά Κερέ είχε συναντηθεί επίσης με στελέχη της BlackRock μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία και «κλείδωσαν» οι τελικές λεπτομέρειες και όροι εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο κανόνας της «σιωπής»

Η ατζέντα με τα ραντεβού δόθηκε στους Financial Times στο πλαίσιο των κανονισμών περί ελεύθερης πληροφόρησης, κανένα όμως από τα αναφερόμενα στελέχη της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι οι διμερείς συναντήσεις των στελεχών της είναι πάγια πρακτική και οτι ποτέ σε αυτές δεν συζητούνται ευαίσθητες πληροφορίες. Η ίδια επεσήμανε πως οι κανονισμοί της κεντρικής τράπεζας επιβάλουν μια «περίοδο σιωπής» που απαγορεύει στα στελέχη να μιλούν δημόσια μια εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που έγιναν κατά την κρίσιμη περίοδο της ελληνικής κρίσης, η εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι τηλεδιασκέψεις του διοικητικού συμβουλίου ήταν ad hoc συναντήσεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Και πάλι ισχύει η αρχή να μην αποκαλύπτονται ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες».