Με στόχο μια «επί της αρχής συμφωνία» στο Eurogroup της Δευτέρας και με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για «πολιτική λύση» η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα στην τελική, και διακεκαυμένη ζώνη της μάχης για την αξιολόγηση και το χρέος.

Ads

Σ’ αυτή τη μάχη, η βαθιά -και «απαραβίαστη», κατά κυβερνητικές πηγές- κόκκινη γραμμή παραμένει η μη λήψη νέων μέτρων για το διάστημα μετά το 2018, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν στο εάν και με ποιους όρους θα επέλθει εντός των επόμενων 24ώρων ο συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για τη συμμετοχή και τους όρους εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το «καλό σενάριο»

Το «καλό σενάριο» που βρίσκεται στο τραπέζι, και στο οποίο δείχνουν να ποντάρουν οι αγορές αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι να συμφωνηθεί μεν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα -της τάξης του 3% ή 3,5%- και μετά το τέλος του Μνημονίου, με ρήτρα όμως αναθεώρησης αυτού του στόχου εάν βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη και, σαφώς, χωρίς προληπτική δέσμευση για νέα μέτρα.

Ads

Ο λόγος για τον οποίο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αναλυτές στο Βερολίνο επενδύουν σ’ αυτό το σενάριο είναι πως κανείς στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν επιθυμεί σ’ αυτή τη φάση να εξωθηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα σε εκλογές και να ξανανοίξει το μέτωπο της ελληνικής κρίσης παράλληλα με τους κραδασμούς που προκαλεί το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία.

SD: To Bερολίνο θέλει να μείνει ο Τσίπρας στην εξουσία

«Το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης στις αρχές του ερχόμενου χρόνου, ο οποίος με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και την ορκωμοσία του «απρόβλεπτου» Τραμπ δεν προμηνύει απαραίτητα τα καλύτερα», επεσήμανε χθες η Deutesche Welle, ενώ ακόμη πιο προωθημένο ήταν πρόσφατο άρθρο της Suddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρει:

«Το Βερολίνο και όλοι οι λοιποί πρωταγωνιστές θέλουν διακαώς να παραμείνει στην εξουσία η νυν ελληνική κυβέρνηση και να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη στη χώρα». Για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τηρεί σχεδόν πλήρως τα συμφωνηθέντα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς εάν μεσολαβήσουν εκλογές και κυβερνητική αλλαγή.

Με το ίδιο πολιτικό σκεπτικό, στο σενάριο του συμβιβασμού ποντάρουν και οι αγορές που έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κάτω από το 7%, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να γίνει και τηλεδιάσκεψη των δανειστών με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Οι κινήσεις Τσίπρα για «πολιτική λύση»

Παρά ταύτα, ουδείς μπορεί ακόμη να αποκλείσει και το «κακό σενάριο», το οποίο θα επιχειρήσει να αποτρέψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις επαφές κορυφής που θα έχει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα στο Αμπου Νταμπι για τη σύνοδο της UNESCO στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τις πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει με απόλυτη σαφήνεια πως η κυβέρνηση έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και πως, σε καμία περίπτωση, δεν θα συζητήσει πρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που περιλαμβάνει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε κατηγορηματικά χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν και την Κομισιόν να επισημαίνει σε όλες τις πλευρές ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε όμως και η ευρωζώνη, μπορούν να αντέξουν το πολιτικό κόστος νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσουν Βερολίνο και ΔΝΤ σ’ αυτό το μήνυμα θα κριθεί και εάν το Eurogroup της Δευτέρας θα σημάνει την αρχή της λύσης, ή την αρχή της ρήξης.

Η δεύτερη περίπτωση μοιάζει η πιο απίθανη -και απευκταία απ’ όλους -, οι μόνοι ωστόσο που μπορούν να την αποτρέψουν πλέον είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν….