Ο αυτόματος «κόφτης», οι νέοι έμμεσοι φόροι και τέλη, το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι οι τέσσερις τελευταίοι μεν, δύσκολοι δε, κάβοι που πρέπει να περάσει και να νομοθετήσει η κυβέρνηση έως τις 24 Μαΐου για να σφραγίσει το τελικό deal με τους πιστωτές.

Ads

Πρόκειται για τα 4 προαπαιτούμενα που περιγράφονται ρητά στο ανακοινωθέν του προχθεσινού Eurogroup προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος – προαπαιτούμενα που, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο πολυνομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται και θα έχει ψηφιστεί έως το τακτικό Eurogroup της μεθεπόμενης Τρίτης.

Οι έμμεσοι φόροι και οι μισθοί του Δημοσίου

Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και η επιβολή μιας σειράς νέων τελών – από το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία έως τα τέλη χρήσης Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βασικό σενάριο για το reprofiling του χρέους

Ο Μηχανισμός Διόρθωσης

Σε ό,τι αφορά τον Μηχανισμό Διόρθωσης ή τον λεγόμενο δημοσιονομικό «κόφτη», βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για την τελική μορφή και λειτουργία του, το βασικό πλαίσιο ωστόσο είναι ήδη σαφές στη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Η κυβέρνηση κατάφερε να μην υπάρχει λεπτομερής εξειδίκευση των δαπανών που θα περικόπτονται αυτόματα σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο για το πλεόνασμα, δεν κατάφερε όμως να εξαιρέσει από τον «κόφτη» μισθούς και συντάξεις.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται – εάν κριθεί αναγκαίο – με Προεδρικό Διάταγμα και βάσει των στοιχείων της Eurostat. Το δε πρώτο τεστ δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, δηλαδή τον Απρίλιο του 2017.

Ο στόχος που καλείται να πετύχει η κυβέρνηση για το 2016 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και η Eurostat θα ανακοινώσει εάν επιτεύχθηκε ή όχι στα τέλη Απριλίου του 2017. Εάν, κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο στόχος του πλεονάσματος δεν επιτευχθεί, τότε τον Μάιο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αυτόματη περικοπή όλων των δαπανών του προϋπολογισμού  με μοναδική εξαίρεση τις δαπάνες άμυνας και κοινωνικής προστασίας. Το ποσοστό περικοπής δαπανών, δε, θα είναι ευθέως ανάλογο του ποσοστού της απόκλισης.

Ακόμη και τότε ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών, έως την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο για να προτείνει και να συμφωνήσει με τους δανειστές ισοδύναμα μέτρα προερχόμενα και από το σκέλος των εσόδων.

Η εκταμίευση της υπερ-δόσης

Παράλληλα με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία του αυτόματου «κόφτη», σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για το τελικό ύψος που θα έχει η δόση η οποία θα εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup η δόση θα είναι αρκετά υψηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη των 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου εκτός από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να καλύψει και μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες – ήτοι, να μπει «ζεστό χρήμα» στην αγορά.

Το τελικό ύψος της δόσης και τις «ποσοστώσεις» της διάθεσής της θα αποφασιστούν σε επίπεδο Euroworking Group.