Είναι ο βαρύτερα ηττημένος του ανασχηματισμού. Ο μοναδικός υπουργός που απομακρύνθηκε χωρίς καν να του προταθεί κάποιος τιμητικός ρόλος στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως συνέβη με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που του δόθηκε η παρηγοριά της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ads

Οχι μόνο αυτό αλλά δεν είναι καν εκλεγμένος με σταυρό (βουλευτής Επικρατείας) και θα δυσκολευτεί να εκλεγεί στο νότιο τομέα της Β Αθήνας όπου σχεδίαζε να πολιτευθεί.

Η τιμωρία του ήταν τόσο μεγάλη που ο υφυπουργός που του είχαν βάλει στο υπουργείο Εσωτερικών ως τοποτηρητή από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Θ. Λιβάνιος, μετακινήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο διάστημα με δυσκολία αντάλλασσαν τις στοιχειώδεις κουβέντες μεταξύ τους , όπως βεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ είχε διακοπεί κάθε επικοινωνία του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πρώτη του ανάρτηση-δήλωση μετά την αποχώρησή του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αφήνει την πίκρα του να φανεί και δείχνει ότι είναι σκληρό καρύδι και δεν πρόκειται να τους αδειάσει τη γωνιά εύκολα.

Ads

-Στις περίπου 200 λέξεις του κειμένου δεν αναφέρεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον είχε επιλέξει  για την συγκεκριμένη θέση και ο οποίος τον ενέταξε στην Νέα Δημοκρατία. Πόσο μάλλον δεν τον ευχαριστεί …
-Αντίθετα, ευχαριστεί «τον υπέροχο, απλό κόσμο, της Νέας Δημοκρατίας για τις μάχες που δώσαμε ως τώρα, ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης», αλλά και «τα εκατοντάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα».
-Προβάλλει τις “15 μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές για τους πολίτες”, που “έγιναν πράξη μέσα σε 18 μήνες” και τις οποίες προφανώς δεν αξιολόγησε θετικά ο πρωθυπουργός ώστε να τον διατηρήσει στη θέση του.
-Υπόσχεται στον διάδοχό του Μ. Βορίδη ότι θα παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι «την υλοποίηση των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει».
-Δεσμεύεται ότι «ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να μάχεται για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού!»
«Πάμε μπροστά!», καταλήγει μαχητικά ο Τ. Θεοδωρικάκος ο οποίος μέχρι την τελευταία μέρα δεν πίστευε ότι θα του συμβεί αυτό. Του το έλεγαν βουλευτές και δημοσιογράφοι, αντιλαμβανόταν τις διαρροές, αλλά ποτέ δεν έδειξε στους συνομιλητές του ότι ξέρει πως έρχεται το τέλος.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν πίστευε πως είναι δυνατόν να του το κάνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης του οποίου ήταν ο εξ απορρήτων όταν έδινε τη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Του είχε οργανώσει την καμπάνια, είχε πάρει πάνω του τις δημοσκοπήσεις, τον είχε διευκολύνει να υποστηρίξει ότι ανοίγεται στο κέντρο καθώς ο ίδιος δεν προερχόταν από τη ΝΔ.

Ενας πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, σύμβουλος του Κ. Λαλιώτη ως ΥΠΕΧΩΔΕ και ιθύνων νους της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, που είχε μεγάλη επιρροή στην κεντροαριστερά και συνεταίρος με τον Χρ. Καλογρίτσα (!) .

Πρόσωπα που γνωρίζουν το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής λένε ότι ήταν ο μόνος στο επιτελείο Μητσοτάκη που πίστευε ότι μπορεί να κερδίσει την αρχηγία της ΝΔ, όταν ακόμη δεν ήταν φαβορί, και για το λόγο αυτό, όταν τελείωσε η κούρσα, ο πρωθυπουργός κυριολεκτικά έπεσε πάνω του. Αυτός βρήκε την περίφημη “συμφωνία αλήθειας”, αυτός επέλεξε το αίτημα για εκλογές με το οποίο πολλοί τότε στην ΝΔ διαφωνούσαν , αυτός προέταξε τη διαμόρφωση αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και εργάστηκε για την ενίσχυσή του.

Τα πράγματα άλλαξαν για εκείνον όταν μπήκαν στο παιχνίδι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ανταγωνιστική η σχέση μεταξύ τους, κακή χημεία, ευέξαπτος ο Θεοδωρικάκος, τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τον απομακρύνει από το άμεσο περιβάλλον του μετά τις εκλογές, αναθέτοντάς του ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία, το Εσωτερικών.

Αλλοι λένε ότι τον έφαγαν οι μάσκες-γίγας, ότι χρεώθηκε δηλαδή το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία. Αλλοι μιλούν για τις κακές του σχέσεις με την ηγεσία της ΚΕΔΕ που τον υπονόμευσε. Οι πιο υποψιασμένοι “δείχνουν” το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που προβλέπει έργα υποδομής στους δήμους με κοινοτική χρηματοδότηση το οποίο “έτρεχε” ερήμην του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι ασυγχώρητο γιατί πρόκειται για μεγάλο “πακέτο” με έντονο ψηφοθηρικό ενδιαφέρον.
Τελικά, όπως μαθεύτηκε, τα έσπασε και με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη, οπότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. 

Η καρατόμηση του Τάκη Θεοδωρικάκου δείχνει, πέρα από όλα τα άλλα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσωπικές φιλίες, δεν θεωρεί ότι χρωστάει τίποτα σε κανέναν, ούτε σε αυτούς που τον έχουν βοηθήσει, και δεν έχει αναστολές.
Στη θέση του ΚΝίτη, ένας ΕΠΕΝίτης…