Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκάλεσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη  Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου.

Ads

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
  • Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση
  • Σημαντικότατη μείωση του  ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Όπως τονίστηκε, «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι «η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ads

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό το σημερινό σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο, το οποίο και αποδίδουν σε δημοσιεύματα. «Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών» σχολίασαν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα επανάλαβαν ότι δεν εξετάζονται δύο σενάρια από την κυβέρνηση αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την περικοπή των συντάξεων, για την οποία υπογράμμισαν πως δεν κρίνεται αναγκαία.

Τόνισαν δε πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει». Η κυβέρνηση δεν συζητά αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά κατάργηση του, είπαν.

Οι ίδιες πηγές, πρόσθεσαν πως ότι, όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.

Διαβάστε επίσης: Τι κρύβει η χρηματιστηριακή «επίθεση» στις τράπεζες