Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, για την κυβερνητική προετοιμασία εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Ads

O Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για θετική πορεία της οικονομίας και «ράλι» των ελληνικών ομολόγων, επικαλούμενος τα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,57%, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 10 Ιουνίου, όταν η απόδοση του είχε διαμορφωθεί στο 5,58%.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις (στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης), τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις απολύσεις και το ασφαλιστικό.

Στη σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε καταγραφή των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα και, όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, διαπιστώθηκε περίπου το 80% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά έχει ήδη υλοποιηθεί.

Ads

Μετά τη σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε οτι η νέα αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση.«Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα για τον τομέα ευθύνης του υπουργού Παιδείας, δήλωσε πως πρέπει να μελετηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης και μετά να ληφθούν αποφάσεις.