Την ομόφωνη στήριξή τους στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, σε πλήρη σύμπλευση με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εξέφρασαν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ads

Βασική λεπρομέρεια: στη σύσκεψη αυτή δεν κάλεσαν εκπρόσωπο των αρχαιολόγων και γενικά δεν εκλήθη κανένας απ’ όσους έχουν αντιδράσει στα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το μετρό Θεσσαλονίκης, που μεταθέτει αρκετά τη λειτουργία του.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη επισημαίνεται ότι «η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας».

Ταυτόχρονα ζητείται από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

Ads

Διατυπώνεται ακόμη το αίτημα να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου. Οι φορείς δηλώνουν τέλος ότι “η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης”.