Δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με όσα συζητούνται στις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία, με πρώτους υπογραφόντες τους Ανδρέα Ξανθό και Χάρη Μαμουλάκη, ζητά από την κυβέρνηση να «φέρει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών» με στόχο «να γνωρίζουμε τις εισηγήσεις των ειδικών», όπως υποστήριζε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Στο Κόκκινο», η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη, δήλωσε επίσης πως «αν η κυβέρνηση  καταψηφίσει τη σημερινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και επικίνδυνα» , ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με το κατά πόσο οι κυβερνητικές επιλογές συμπορεύονται με τις εισηγήσεις των ειδικών: «Συνέστησε αυτή η επιστημονική ομάδα τα μέτρα τα οποία τελικώς παίρνει η κυβέρνηση; Πιστεύω ότι και έχουν εργαλειοποιηθεί επιστήμονες και οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Πιστεύω ότι φιλτράρονταν με κριτήριο το κυβερνητικό αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με γνώμονα την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και όχι την ασφάλεια των πολιτών. Πολλά τα ερωτήματα και αναπάντητα εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα ώστε να πείσει ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν όντως οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως , σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορονοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ads