« ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Υπερβάλλω; Δέστε το βίντεο στο τέλος του άρθρου και πείτε μου. Πάμε όμως με τη σειρά…

Ads

Mπορείτε, επίσης, να ακούσετε το πέμπτο επεισόδιο του podcast «ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» είτε από τον ακόλουθο player, είτε μέσω εφαρμογής αναμετάδοσης podcast στο κινητό ή και τον υπολογιστή σας ακόμη και εκτός σύνδεσης (οδηγίες εδώ).

Πανηγυρική δικαίωση του τίτλου της στήλης από το LIberal.  Άρθρο στο πολύ μητσοτακικό site,  καταγράφει πως νέοι που υποστήριξαν τη ΝΔ, αναπολούν την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στους χώρους εργασίας ήταν σαφώς καλύτερη για τους εργαζομένους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. «Βρίσκεται ακόμα εν ζωή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Και αν ναι, τι κάνει μπροστά σε αυτό το πάρτι αυθαιρεσίας;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Οι Τράπεζες έχουν πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών κ.Χ. Σταϊκούρας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε εν κρυπτώ η μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες μητέρες, για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό. Μετά την αποκάλυψη ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης ανακάστηκε να δηλώσει πως θα προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση

Ads

Αύξηση σε 6 μήνες του διαστήματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων υποδίκων για οικονομικά εγκλήματα αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία είχε μειώσει λίγες εβδομάδες πριν το διάστημα σε 3 μήνες. Το ερώτημα είναι ποιοι υπόδικοι ωφελήθηκαν και ποιες καταθέσεις εμπλεκόμενων σε εγκλήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κλπ απελευθερώθηκαν, μέχρι η κυβέρνηση να ανεβάσει το όριο που η ίδια είχε κατεβάσει.

Με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου αυξάνονται στα 128.000 ευρώ, συν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που θεσπίστηκε πρόσφατα, θα λαμβάνει 90.000 ευρώ, συν τις εισφορές.  Eπιπλέον bonus στο 15% του  μισθού τους, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού, αν οι δουλειές πάνε καλά..  Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπενίσης, που παρέδωσε την εταιρεία με πολυετή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 57.000 ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, έκανε δεκτή την εισήγηση με την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της, κ. Μπιτζάνης, αποφάσισε αύξηση αποδοχών κατά 50% για τον εαυτό του. Αντίστοιχη αύξηση εγκρίθηκε και για τον Πρόεδρο του οργανισμού, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αποφασίστηκε για τον Αντιπρόεδρο.

Τα ΜΜΕ αποκρύβουν ότι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι των 700 ευρώ δεν θα δουν αύξηση, εξήγησε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Πρόσθεσε πως οι συνταξιούχοι θα έχουν και απώλειες στο εισόδημά τους, καθώς τους κόπηκε η 13η σύνταξη και αποκλείονται και το κοινωνικό μέρισμα. «Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει», δήλωσε στο Tvxs.gr ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Αμύνταιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης, απείλησε τον εκλεγμένο Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν οφείλει την εκλογή του και άρα πρέπει να ξεχάσει τις αντιρρήσεις του για τη μεταβίβαση της δημοτικής επιχείρησης «Ξινό Νερό Φλώρινας» στο φίλο του επιχειρηματία!

Στο μέτωπο του Ελληνικού, η  εταιρεία Ηard Rock κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ, ότι προχώρησε σε ένα «στημένο» διαγωνισμό και αφήνει σαφέστατες υπόνοιες για διαφθορά, βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη. «Τα έχει κάνει θάλασσα ο Άδωνις» αναγνωρίζουν και στη ΝΔ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, όταν αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση πότε προβλέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος: «Δεν θέλω να το κάνω σαν το Ελληνικό», είπε ο κ. Πικραμένος.

Πλήρης κατάρρευση της πολιτικής «νόμος και τάξη»
, που αποδεικνύεται επικοινωνιακό σόου και όχι  ορθολογικό επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας. Άγρια συμπλοκή στην περιοχή της Ομόνοιας με έναν νεκρό και τραυματίες από πυροβολισμούς που, όπως και οι ένοπλες ληστείες, είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε αρκετές περιοχές -και τουριστικές- της χώρας. Σκηνές «Φαρ Ουέστ» στα  Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης με ομάδες οπλοφόρων να προελαύνουν ρίχνοντας σφαίρες αδιακρίτως, χωρίς να έχει συλληφθεί κανείς μέχρι σήμερα. Επεισόδιο -το οποίο μάλιστα «έθαψε» η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας-  με πυροβολισμούς στο Γκάζι και πρωταγωνιστές δυο ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ και υπαλλήλους νυχτερινού κέντρου. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα Εξάρχεια,  όπου το κοινό ποινικό έγκλημα έχει εκτοξευτεί.

Σε υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος προήχθη ο αρχιπύραρχος, διοικητής Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής και επιχειρησιακός επικεφαλής όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο τοποθέτησε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε υπό την εποπτεία του, τη διαχείριση στο Μάτι και η ΝΔ ζητούσε επειγόντως την απομάκρυνσή του. «Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; », ρωτούσε τότε ο κ. Μητσοτάκης. «Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».

Την στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας  αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουμοτσάκος: «Σε καταστάσεις έντασης όπως αυτές, πρέπει να ισχύει το δόγμα Sting, ξέρετε ποιος είναι ο Sting; Ο τραγουδιστής των Police. Ποιο είναι αυτό το δόγμα; Αυτό που έλεγε αυτό το τραγούδι, πολύ γνωστό σε όλους, κάθε σου αναπνοή και κάθε σου κίνηση εγώ θα την παρακολουθώ, every breath you take, every move you make, i will be watching you, αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα».

Ολική επαναφορά της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που την είχαν σιωπήσει μετά την αποκάλυψη της ότι στην ΑΣΣΟΕ είχαν βρεθεί όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Συρίας. «Κωμικό στοιχείο» η λιποθυμία μαθήτριας από την πείνα», εκτίμησε η υφυπουργός.

Πριν προλάβει να «στεγνώσει» το «μελάνι» του νόμου της αντιστοίχησης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των δημόσιων πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας αντιστοίχησε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών.

Τα παιδιά της Γ’ Λυκείου στην Δεσφίνα της Φωκίδας θα δώσουν σε λίγους μήνες πανελλαδικές, δίχως να έχουν διδαχτεί έστω μία ώρα Βιολογία. Tο ίδιο πρόβλημα το μάθημα της Φυσικής αντιμετωπίζουν και στην Πύλη Βοιωτίας.

Μεγαλοπρεπές άδειασμα της υπουργού Κεραμέως  από την Κομισιόν
, για τα περί χρησιμοποίησης της ιστορίας για την καλλιέργεια « εθνικής συνείδησης » και το θρήσκευμα των μαθητών: ««η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης…σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, τα δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις ανήκουν σε ειδική κατηγορία δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων καταρχήν απαγορεύεται».

Αδιέξοδο στο προσφυγικό και εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί  η κυβερνητική απόφαση για επίταξη -μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών (;) κέντρων. Σύγχυση επικρατεί ακόμη και για τον τρόπο λειτουργίας τους με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να « καθησυχάζει » τους κατοίκους ( «Το βράδυ θα κλείνουν. Το βράδυ δεν θα βγαίνει κανείς») και τον Ειδικό Γραμματέα να καθησυχάζει τις Βρυξέλλες, που ήδη αντέδρασαν αρνητικά, λέγοντας άλλα πράγματα :  δεν θα πρόκειται ακριβώς για «κλειστές δομές» αλλά για «πολυλειτουργικά κέντρα», για «ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας».

Σε γραμμή Κασιδιάρη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης: «Και όταν λέω κλειστά, εννοώ κλειστά! Αμυγδαλέζα! Να μη βγαίνει από μέσα του κουνούπι ποτέ! 24 ώρες το 24ωρο! Μέχρι να φύγουνε!».  Ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε και τις επιτάξεις, τις οποίες κατακεραύνωνε ως αντιπολίτευση το 2017:  «τις επιτάξεις, πως το τι θα κάνει με την περιουσία του ο πολίτης θα το αποφασίζει η κυβέρνηση και ότι αν δεν το καταλάβατε, αυτός είναι ο κομουνισμός».

Και τώρα το βίντεο που σας υποσχέθηκα στην αρχή του άρθρου. Υδατοδρομιών όπως ιπποδρομιών… Η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού πήρε την έδρα του ιατρού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Μανιού,  ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 16ετή φυλάκιση για τη δράση του εναντίον της δικτατορίας.

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω κι άλλες  επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Δεν τους προλαβαίνω!

Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετε: [email protected]
Facebook: Stelios Kouloglou
Twitter: #SteliosKoul