« ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με όσα  απίστευτα συμβαίνουν επί ΝΔ. Λόγω της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, η στήλη θα αυτοπεριοριοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Καλώντας τους αναγνώστες απλώς να αναρωτηθούν τι θα είχε γίνει, αν αντίστοιχα λάθη και παραλείψεις είχαν σημειωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στην Ηλεία, όπου το θύμα είχε επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους με όλα τα συμπτώματα του.  Παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών νοσηλεύτηκε χωρίς καμία προστασία, καθώς ο  αρμόδιος δημόσιος φορέας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο Υγείας δεν ενεργοποίησαν το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας, με την αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. 
 
Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας, τόνιζε πριν λίγο καιρό: « Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. ‘Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι». Όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε ακόμη και τα καρναβάλια και παρά τη σωρεία καταγγελιών από νοσοκομειακούς γιατρούς για χάος στη διαχείριση των κρουσμάτων- ακόμα και στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς ακόμη και η τηλεφωνική γραμμή (1135) υπολειτουργούσε- ο κ. Αρκουμανέας ανέβασε ένα lifestyle βίντεο με χορό και τραγούδια από τη σύζυγό του και δημοσιογράφο του Σκάι. 
 
Ο τρίτος νεκρός προσβλήθηκε δευτερογενώς(δεν συμμετείχε δηλαδή στην εκδρομή) από το προαναφερθέν γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους, που έμεινε αδικαιολόγητα ανεξέλεγκτο επί μέρες. Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και όταν ζητήθηκε διακομιδή του ασθενούς στην Αθήνα προκειμένου να εισαχθεί στην Εντατική, το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα, λόγω άλλων περιστατικών. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο της Ζακύνθου υπάρχει έτοιμη  ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), η οποία δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. 

Ads

Στη χώρα που διαθέτει περισσότερους ιερείς απ’ όσους γιατρούς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός υγείας έκαναν έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να προσληφθούν στο ΕΣΥ. « Από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα … » δήλωνε παλιότερα ο νυν βουλευτής της ΝΔ Μ. Παπαδημητρίου στον Σκάι, με τον Άρη Πορτοσάλτε να πλειοδοτεί,  ζητώντας «όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν».

Μετά την προηγούμενη « δραματική έκκληση » του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς «να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», αποκαλύπτεται ότι στην προκήρυξη για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού δεν υπάρχει ούτε μία (1) θέση ιατρού.

Ο δεύτερος νεκρός, από ένα χωριό της Κοζάνης, πήγε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου (πλέον κλειστό λόγω καραντίνας όλου του προσωπικού) και στη συνέχεια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καστοριάς, το οποίο έκτοτε έχει παραλύσει και αποτελεί πλέον, σύμφωνα με τους Νοσοκομειακούς του νομού, «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ». Το τέταρτο θύμα εργαζόταν στο Μικροβιολογικό Τμήμα του ίδιου νοσοκομείου της Καστοριάς. 
 
Οι τέσσερις πρώτες τραγικές απώλειες υπογραμμίζουν τη σχέση που έχουν τα  περιστατικά μεταξύ τους, τη μεγάλη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού του ιού καθώς και της έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού. Είναι ότι ακριβώς δεν έγινε στην Καστοριά, όπου με ομόφωνη απόφαση τους οι τοπικοί φορείς ζητούν να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να τεθεί σε καραντίνα.
 
Τη θετική αλλά ημιτελή παρέμβαση Μητσοτάκη που -αν και δεν ανακοίνωσε κλείσιμο εκκλησιών όπως έπραξαν οι ηγεσίες άλλων χωρών ούτε αναφέρθηκε στη θεία μετάληψη- δήλωσε πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες», έσπευσε να αμφισβητήσει ο υπουργός κ. Γεωργιάδης που τα έβαλε και με το Tvxs επειδή έκανε κριτική στους Χριστιανοταλιμπάν
 
Το αποτέλεσμα των ήξεις-αφήξεις ήταν εκκλησίες, χθες Κυριακή, να είναι γεμάτες και να γίνεται η θεία μετάληψη από κοινού, γεγονότα που συνιστούν εγκληματικές πράξεις κατά των πιστών αλλά και της κοινωνίας, τις οποίες μετέδωσε μάλιστα ζωντανά η ΕΡΤ2.
 
Θέμα ταμπού και αφωνία από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα για τις ωρολογιακές βόμβες του Βορείου Αιγαίου. Αν ο ιός χτυπήσει ένα από τα υπερφορτωμένα κέντρα υποδοχής προσφύγων, είναι τέτοιες οι συνθήκες διαβίωσης που ευνοούν τη διάδοση του, ώστε θα έχουμε σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας ενώ μπροστά στην απραξία της κρατικής μηχανής οι κάτοικοι απειλούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Για ανεπάρκεια, εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια κατηγορούν με εξώδικο τους  υπουργούς Χρυσοχοϊδη, Κικίλια και Μηταράκη, οι Ενώσεις Αστυνομικών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου. 
 
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που διαψεύδονται σε μερικές ώρες, τις αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα φροντιστήρια που θεωρούνται «επιχειρήσεις» και θα έκλειναν αργότερα αλλά έκλεισαν αμέσως και άλλα πολλά: όλα αυτά που μπορούν να δικαιολογηθούν από τις δυσκολίες διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κρίσης. Ούτε καν την ανοχή του υπουργού Ανάπτυξης στα φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού πρόκειται για τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης: στο κάτω κάτω ο ίδιος νόμος δεν ίσχυε  και στην κατοχή με τους εθνικόφρονες μαυραγορίτες; 
 
Όμως στο διάστημα που γίνονταν όλα αυτά: 
 
-Με βασικό μισθό 1458 ευρώ διορίστηκε μετακλητή υπάλληλος στο υπουργείο Τουρισμού η σύζυγος του γενικού γραμματέα .. Τουρισμού. 
 
-Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» η Περιφέρεια Αττικής του κ. Πατούλη ενέκρινε 74.400 ευρώ για λαγουδάκια, κοκοράκια, κοτοπουλάκια και αυγουλάκια,, ενόψει Πάσχα.
 
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την απόφαση της παράταξης Μπακογιάννη για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων, η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου.
 
Μεγαλύτερο κακό είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κρίση με όρους επικοινωνίας, ανακοινώνοντας,  μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το κλείσιμο των συνόρων με χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), οι οποίες τα είχαν ήδη κλείσει.
 
Την ίδια τακτική προσπάθησε να ακολουθήσει, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις,  και η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη,  καλώντας τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια, προκειμένου να χειροκροτήσουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.  Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, που είχαν πάρει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019. 
 
Αφιερωμένο εξαιρετικά το βίντεο πολίτη, που απάντησε από το μπαλκόνι του στη Μαρέβα. 

Podcast – ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: «Η εβδομάδα της εκδίκησης του ΕΣΥ»

Μπορείτε να ακούσετε τo ένατο επεισόδιο είτε από τον παραπάνω player, είτε μέσω εφαρμογής αναμετάδοσης podcast στο κινητό ή και τον υπολογιστή σας ακόμη και εκτός σύνδεσης. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε το κουμπί «Download file», που θα βρείτε κάτω από κάθε εκπομπή, στην διεύθυνση https://soundcloud.com/stelios-kouloglou

Ads