Σε δηλώσεις σχετικά με την «επανεμφάνιση» του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προέβησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και το Κίνημα Αλλαγής. Και τα δύο κόμματα, εστίασαν στην προσπάθεια του υπουργού να παρουσιάσει την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ως την καλύτερη δυνατή.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:  «Εμφανίστηκε ο εξαφανισμένος υπουργός Υγείας»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μετά από οκτώ μήνες πανδημίας, ο υπουργός Υγείας βγήκε επιτέλους στην ενημέρωση των πολιτών», συνδέοντας ασφαλώς την εμφάνιση Κικίλια με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής, επισημαίνοντας «το άγχος» του υπουργού Υγείας που τον ωθεί «να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και όχι να παρουσιάσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ».

«Στην παρθενική του εμφάνιση μετά οκτώ μήνες  δεν βρήκε μισή λέξη να πει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Για τη μείωση, αντί για αύξηση, του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 6.000 ανθρώπους, σε σχέση με το 2019, που δεν υπήρχε πανδημία. Για την ασφυξία των νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Για την πρωτοφανή ανεπάρκεια, ακόμα και στις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή, να λειτουργούν μόλις οι εννέα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τις ατέλειωτες παλινωδίες και αντιφάσεις, για τον ομολογημένο εφησυχασμό της κυβέρνησης. Και τίποτα φυσικά για τα πρακτικά της Επιτροπής που η κυβέρνησή του συνεχίζει να κρύβει» , συνεχίζει, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ads

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζει πως ο «καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος υπουργός» , κ. Κικίλιας, εμφανίστηκε μόνο για να παρουσιάσει την επιτυχία της κυβέρνησης , δίχως να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με τους λόγους που το ΕΣΥ βρίσκεται στη σημερινή του κατάσταση.

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει πως «δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι άλλο. Έχουν σπαταλήσει τόσους μήνες σε δημιουργική λογιστική, που πια δυστυχώς ξεπερνιέται από τη δραματική πραγματικότητα και σε εκστρατείες αυτοθαυμασμού, που οδήγησαν στα καθημερινά πλέον αρνητικά ρεκόρ και στην απόγνωση τους ανθρώπους του ΕΣΥ». Το τελευταίο παράδειγμα της αναφερόμενης «απόγνωσης» είναι τα όσα δήλωσαν σήμερα οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, στον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΙΝΑΛ: «Λόγια χωρίς ουσία»

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κύριου Κικίλια, ως «λόγια χωρίς ουσία», καθότι, ο υπουργός, όχι μόνο δεν αποδέχεται τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά προσπαθεί να «ωραιοποιήσει»  την κατάσταση, σε μια συγκυρία κατά την οποία «η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον ιο και δεν προλαβαίνει», με την «καθημερινή αύξηση της θνητότητας να αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται προ των ευθυνών της για την ολιγωρία που επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας. Δεν μας λέει όμως ο κ. Υπουργός πόσο μπορεί ακόμη το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει την καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό χωρίς να λαμβάνει την αναγνώριση με πράξεις που του αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης, υπονοώντας πως «τα χειροκροτήματα» του Μαρτίου, δεν μετουσιώθηκαν σε πολιτικές πράξεις από την κυβέρνηση ΝΔ.