Με ανακοίνωση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Κυριακή Μάλαμα, σχολίασαν τη «σημερινή παράσταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», όπου, υπογράφηκε η σύμβαση για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η υπογραφή της «τροποποιημένης» σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός δίνει συγχωροχάρτι στην εταιρεία για τη μη υλοποίηση υποχρεώσεών της και της εκχωρεί επιπλέον δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας».

Ads

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει, εν μέσω πανδημίας, ένα ακόμα γραμμάτιο στα συμφέροντα που την έκαναν κυβέρνηση. Επιβεβαιώνει το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός που ήθελε να αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει μια άλλη, πιο «βολική» για τα συμφέροντά της», υποστηρίζουν παράλληλα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως:

«Η επιστροφή της χώρας σε λογικές μπανανίας και κράτους της ΕΡΕ του 1960, με αδιαφανή, ανισότιμη και εις βάρος των συμφερόντων της πολιτείας και του περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και αμαυρώνει τη φήμη της χώρας μας, αποτρέποντας τελικά επενδύσεις, εφόσον γίνεται γνωστό ότι οι κανόνες στην Ελλάδα υπάρχουν για να παραβιάζονται».

Διαβάστε επίσης: Περί Μεταλλείων Κασσάνδρας, ο λόγος (και πάλι): Αυτό που γυαλίζει στη Χαλκιδική δεν είναι χρυσός… 

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Προκλητική παραχώρηση δικαιωμάτων της χώρας στην Ελληνικός Χρυσός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η σημερινή παράσταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την υπογραφή της «τροποποιημένης» σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός δίνει συγχωροχάρτι στην εταιρεία για τη μη υλοποίηση υποχρεώσεών της και της εκχωρεί επιπλέον δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας. Αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου, το περιβάλλον και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει, εν μέσω πανδημίας, ένα ακόμα γραμμάτιο στα συμφέροντα που την έκαναν κυβέρνηση. Επιβεβαιώνει το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός που ήθελε να αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει μια άλλη, πιο «βολική» για τα συμφέροντά της. 

Οι μέχρι τώρα γνωστές αλλαγές της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών και της στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκθέτουν ανεπανόρθωτα προσωπικά τον κύριο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του. Αποδεικνύεται ότι η τάχατες ώριμη τεχνικά και οικονομικά μελέτη της μεταλλουργίας χρυσού του 2016, για την καθυστέρηση της οποίας μάς κατήγγειλαν τότε όλα τα στελέχη της ΝΔ και ο κύριος Σκρέκας, καλώς είχε κριθεί ως ελλιπής και ανεφάρμοστη από το ΥΠΕΝ, όπως εξάλλου έχει επιβεβαιώσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σήμερα, η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει την αδυναμία της μεταλλουργίας χρυσού, καθώς δεν είναι εφικτή, και πετυχαίνει αυτή η υποχρέωση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. 

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει και σε περαιτέρω αλλαγές που θίγουν δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου.

Ο χαρακτηρισμός αποικιοκρατική για τη νέα σύμβαση είναι ήπιος αφού, δεσμεύουν τη χώρα και κάθε κυβέρνηση να πληρώνει ρήτρες από εδώ και μπρος όποτε θέλει να εφαρμόσει το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της εταιρείας, εκχωρώντας το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου να έχει διαφορετική άποψη από την εταιρεία.

Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Σκρέκας από δικηγόρος της Ελληνικός Χρυσός, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε επισημάνει ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σήμερα προάγεται ουσιαστικά σε υπάλληλο που εξυπηρετεί πλήρως τα χατίρια της εταιρείας και όχι της χώρας που εκπροσωπεί. 

Σήμερα, ως Υπουργός πλέον, εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα μίας εταιρείας που είχε αποστείλει εξώδικα σε Υπουργούς και εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού που, όπως αποδεικνύεται, υπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και διεκδικούσαν την τήρηση των όρων μιας σύμβασης, που σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει προς όφελος της εταιρείας. 

Σήμερα, καταρρέει οριστικά ο «μύθος» της πιο μεγάλης επένδυσης και αποδεικνύεται τελικά ότι η Ελληνικός Χρυσός είναι απρόθυμη να προχωρήσει στις υποχρεώσεις της και στερεί από το κράτος δικαιώματα με τη συναίνεση πλέον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι ορθώς οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με ευθύνη του Πάνου Σκουρλέτη, πέντε χρόνια πριν, είχαν εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ασυνέπειες των μελετών μεταλλουργίας, που σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία παραδέχεται ότι αδυνατεί και τεχνικά και οικονομικά να προχωρήσει. 

Η αφαίρεση και παραπομπή στις καλένδες της μεταλλουργίας αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια που μεταβάλλει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης και, άρα, ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της, σύμφωνα και με την Απόφαση της Διαιτησίας 9/2018.

Οι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης όφειλαν να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, εφόσον η εταιρεία έθεσε πρόταση αφαίρεσης ή παράτασης και αναβολής της μεταλλουργίας. Και αυτές οι ευθύνες παράβασης καθήκοντος των Υπουργών δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Και όλα αυτά ενώ, από ελέγχους και δικαστικές αποφάσεις, έχει διαπιστωθεί η πολλαπλή παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και άρα η αδυναμία ή άρνησή της να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις. Ενώ από δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευσθεί, προκύπτει αδυναμία χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Φαίνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός βρήκε τους πρόθυμους συνομιλητές για να βελτιώσουν την επιχειρηματική/χρηματιστηριακή της εικόνα και για να παράγουν υπεραξίες εις βάρος της ελληνικής πολιτείας, του ελληνικού περιβάλλοντος και των πολιτών της Χαλκιδικής.

Η επιστροφή της χώρας σε λογικές μπανανίας και κράτους της ΕΡΕ του 1960, με αδιαφανή, ανισότιμη και εις βάρος των συμφερόντων της πολιτείας και του περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και αμαυρώνει τη φήμη της χώρας μας, αποτρέποντας τελικά επενδύσεις, εφόσον γίνεται γνωστό ότι οι κανόνες στην Ελλάδα υπάρχουν για να παραβιάζονται.

Είναι πλέον προφανές γιατί το ΥΠΕΝ εδώ και δυόμιση μήνες κωλυσιεργεί να συζητήσει στη Βουλή την Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποκάλυπτε όλα τα παραπάνω. 

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτό το εγκληματικό σχέδιο, αναλογιζόμενη την ευθύνη που αναλαμβάνει έναντι του ελληνικού λαού και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Όμως, και η επιλογή της χρονικής στιγμής κρίνεται απαράδεκτη. Η Χαλκιδική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της υγειονομικής κρίσης. Είναι προφανής η στόχευση να φιμωθούν όλες οι δημοκρατικές φωνές και το περιβαλλοντικό κίνημα. Τους προειδοποιούμε: Δεν θα τους περάσει. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα ακυρώσει τα αποικιοκρατικά και αντιπεριβαλλοντικά τους σχέδια.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ.Φάμελλος
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Πέρκα
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών / Μακεδονίας Θράκης, Κ.Μάλαμα»