Επί της σημειολογίας προσώπων και συσχετισμών η Κίνηση Μελών, ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει την πλειοψηφική της επιρροή, εγγράφει κυριαρχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και απαντά στην «απόσχιση» του Δημήτρη Παπαδημούλη με την σύμπραξη του έτερου ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη. Παραπλεύρως, επισημοποιεί την συμπόρευσή της με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο (που συνήθιζε να απέχει των τάσεων) και εντάσσει στις τάξεις της, ή έστω, στους φίλους της, πρόσωπα που προέρχονται από το «όλον» εύρος του ΣΥΡΙΖΑ – από την πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη έως ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς όπως η Αννα Φιλίνη.

Ads

Στην έτερη πλευρά του προεδρικού φάσματος, η Ρ.ΕΝ.Ε., η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα που δημιούργησαν αποχωρώντας από την «Κίνηση Μελών» οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης και Πάνος Ρήγας, επιδεικνύει δυναμική πρώτη διείσδυση στους κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει ερείσματα στην νεώτερη και δυναμική γενιά στελεχών και στα στελέχη της περιφέρειας, και συναντάται με πρόσωπα που αποτελούν ξεχωριστούς και σταθερούς πόλους αναφοράς στην αριστερά και την κεντροαριστερά – από τον Κώστα Δουζίνα και τον Γιάννη Μυλόπουλο έως τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πρόκειται για τα πρόσωπα, σε αμφότερες τις πλευρές, που έδωσαν το παρόν στις παράλληλες συνδιασκέψεις, συναντήσεις και ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ. Και, μαζί, δίνουν και το στίγμα του νέου εσωκομματικού χάρτη σε μια περίοδο αναδιάταξης ρευμάτων, τάσεων και ομάδων, αλλά και αναζήτησης της στρατηγικής πυξίδας του κόμματος.

Επί της πολιτικής ουσίας, τόσο στην πανελλαδική σύσκεψη της «Κίνησης Μελών», όσο και στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ρ.ΕΝ.Ε. οι τόνοι δεν είχαν εσωκομματική φόρτιση αλλά είχαν διακριτά μηνύματα και διαφορές.
Στην «Κίνηση Μελών» οι εισηγήσεις των Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη και Γιάννη Μπαλάφα, εξέπεμψαν το σήμα «όχι άλλα κείμενα τάσεων, εφαρμογή των κεντρικών αποφάσεων» – εξ ου και, όπως είχε ήδη γράψει το tvxs.gr, δεν υπήρξε ούτε πλατφόρμα, ούτε κείμενο ιδεών και προτάσεων. Ο πυρήνας των προεδρικών υπενθύμισε ότι καλύπτεται από τις κεντρικές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, και ως εκ τούτου το πρόταγμα που τέθηκε ήταν πάση δυνάμει «διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός» με στόχο την «κυβερνώσα αριστερά» – ήτοι, την νίκη στις εκλογές και την επιστροφή στην διακυβέρνηση.

Ads

Το παρόν στην διαδικτυακή σύσκεψη έδωσαν επίσης σχεδόν οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ανάμεσά τους οι Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας, Κώστας Ζαχαριάδης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Χρήστος Γιαννούλης, Θάνος Μωραϊτης, Χαρά Καφαντάρη, Τρύφων Αλεξιάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδη. Συμμετείχαν ακόμη στελέχη που θήτευσαν στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Νίκος Τόσκας.
Την πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ρ.ΕΝ.Ε, παρακολούθησαν πάνω από 450 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα διάλογο έξι ωρών, με έντονη την παρουσία της νεολαίας και πολλών στελεχών της περιφέρειας, ενώ μεταξύ των βουλευτών που έδωσαν επίσης το παρόν ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της σύνδεσης των αριστερών και προοδευτικών ιδεών με την κοινωνία, τέθηκε και εκεί ως βασικό ζητούμενο, με σαφείς αιχμές και αποστάσεις όμως από τις τάσεις που «λειτουργούν ως προσωπαπαγείς μηχανισμοί», αλλά και από τις πρωτοβουλίες «άγονων ιδεολογικών αναμετρήσεων» – εν ολίγοις, με αποστάσεις από πρακτικές που οι δημιουργοί της Ρ.ΕΝ.Ε θεωρούν ότι ενδημούν και στην «Κίνηση Μελών» αλλά και στην «Ομπρέλα», την τελευταία πρωτοβουλία που ένωσε τους «53» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους Νίκο Βούτση, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη, αλλά και με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.