Αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσε η επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επαναβεβαιώνοντας την δέσμευση της χώρας στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου αλλά και μιλώντας για ανάγκη τροποποιήσεων των όρων του.

Ads

 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του ούτε καν «ψέλλισε» τη δική του προεκλογική δέσμευση για «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». «Με αυτό τον τρόπο», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνει την υποταγή του στους δανειστές και αποδεικνύει ότι παραμένει πιστός στην εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου για το λαό και τη χώρα».

Για το ίδιο θέμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Ρένα Δούρου τόνισε ότι η Σύνοδος θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι».
 
«Όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα. Και όταν η προσέλευση στη διαπραγμάτευση γίνεται με όρους αποδοχής των αιτημάτων της απέναντι πλευράς, το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Και δεν είναι προς όφελος των ‘καλών μαθητών’».
 
Ο Γιάννης Μήλιος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα όσα αποφασίστηκαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου και ιδιαίτερα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λέγοντας: «Είναι απορίας άξιο το γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα. Μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα».

Ο κ. Τσίπρας επιμένει να αντιπολιτεύεται τη χώρα υποστήριξε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ. «Η εμμονή του κ. Τσίπρα να αντιπολιτεύεται τη χώρα, είναι πλέον αντιληπτή από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μάταια περιμένουν την υπεύθυνη αντιπολίτευση που τους υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε συγκεκριμένα.
 
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν ότι η Ευρώπη συνέκλινε προς τις θέσεις τους αναφορικά με την απαίτηση να σταματήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων και σε βάρος του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με δήλωση του νέου εκπροσώπου του κόμματος Χρήστου Ζώη.
 
Ο κ. Ζώης, στη δήλωσή του, επιτίθεται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ενόσω λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη οι εξελίξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, «συνεχίζει να καλύπτει την έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής με επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ. Μέρκελ».
 
«Η επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία προβλήθηκε κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, είχε καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Παράλληλα, προσθέτει ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτευση γίνει, δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».
 

Ads