Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος προκειμένου να κληθεί για κατάθεση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως είναι ουσιώδης μάρτυρας στην υπόθεση της ομώνυμης λίστας.

Ads

Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν πως τον Ιανουάριο του 2013 είχε ξαναπροταθεί σε επιτροπή της Βουλής η κλήση και εξέταση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ωστόσο -συμπληρώνουν- «προσκρούσαμε στην επίμονη άρνηση των μελών της Επιτροπής που προέρχονταν από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Εν αντιθέσει με τις ελληνικές αρχές, οι αντίστοιχες γαλλικές έχουν επανειλημμένως καλέσει την κ. Λαγκάρντ προς εξέταση και, μάλιστα, ως ύποπτη, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και έρευνα στην οικία της», σημειώνουν μεταξύ στην αναφορά τους και προσθέτουν: «Θεωρούμε ότι η κλήση της κ. Λαγκάρντ προς κατάθεση είναι δικονομικώς επιβεβλημένη σε μία ευνομούμενη πολιτεία προς διαλεύκανση ανοιχτών ποινικών υποθέσεων και όχι προς διευθέτηση κυβερνητικών λογαριασμών».

Επίσης, οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος:

Ads
  • να διερευνηθεί η υπόθεση φοροδιαφυγής τριών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα, σε βάθος δεκαετίας
  • να πληροφορηθούν την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλλει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά του Γιώργου Προβόπουλου για «τις ευθύνες μετατροπής του ιερού χρήματος των καταθέσεων σε ρευστό των Ασφαλιστικών Ταμείων, των μικροομολογιούχων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων, σε ομόλογα».