Για συκοφάντηση των θέσεών του για τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει «κυνήγι μαγισσών».

Ads

Για πολλοστή φορά, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «καταφεύγει στην επιχείρηση “κοινωνικός αυτοματισμός”, προκειμένου να συκοφαντήσει στα μάτια των πολιτών και να “τσουβαλιάσει” συλλήβδην όσους αντιτίθενται στην εκστρατεία ανεύρεσης υποψήφιων προς απόλυση και παράδοσης ολόκληρων τομέων της δημόσιας ζωής στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία η ίδια κατ’ εντολή της τρόικας έχει επιδοθεί».

«Το “κόλπο” του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, “δεν πιάνει” πλέον. Οι πολίτες έχουν ακούσει κατ’ επανάληψη την κυβερνητική προπαγάνδα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επικοινωνιακή διαχείριση των μνημονιακών μέτρων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διάφοροι «ευφημισμοί», όπως η «αξιολόγηση» ή ο «επανέλεγχος» των συμβάσεων επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, που, όπως  αναφέρει, είναι εξαιρετικά απλή:

Ads

«Οι ίδιοι άνθρωποι που επί δεκαετίες μετέτρεψαν το ελληνικό Δημόσιο σε δικομματικό “λάφυρο”, λυμαινόμενοι, οι ίδιοι και οι ελάχιστοι “εκλεκτοί” τους, δημόσιους πόρους και θέσεις, μιλούν τώρα για δήθεν χιλιάδες παράνομους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά. Γιατί αλήθεια αποκρύπτουν ότι ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το Δημόσιο και ουδείς εμπόδισε; Διαδικασία ελέγχου άλλωστε που εύκολα μπορεί να κάνει το ΑΣΕΠ, το οποίο και διαθέτει όλους τους σχετικούς φακέλους;

»Όσοι επί δεκαετίες δημιουργούσαν στρατιές συμβασιούχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρέμεναν επί χρόνια όμηροι της ανανέωσης ή μη της σύμβασής τους, παρά το γεγονός ότι κάλυπταν, και μάλιστα επιτυχώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, όσοι “πούλησαν” πολιτικά ως “ρουσφέτι” το προεδρικό διάταγμα 164/2004 με το οποίο η χώρα μας έκανε το αυτονόητο -να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου- μιλούν τώρα για δήθεν “παράνομους” εργαζομένους. Δεν απαντούν όμως: Γιατί το ΑΣΕΠ, που υποτίθεται ότι χαίρει της εκτίμησης όλων, ως ο πλέον αδιάβλητος στη χώρα φορέας, ενέκρινε εξαρχής τις μετατροπές των συμβάσεων;».

Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιλέχθηκαν από τους πολίτες για να υπηρετούν το συμφέρoν των δήμων και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», ενώ προστίθεται ότι « είναι αδύνατο να δεχθούν να καταστούν συνένοχοι στην περαιτέρω υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών, στην περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης, μέσα από πολιτικές, θεσμικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τα δημοτικά συμβούλια, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εργαζομένους και τους πολίτες»

Εξάλλου, καταλήγει η ανακοίνωση, «οι δήμοι έχουν τις δυνατότητες να προβούν σε διεξοδικούς ελέγχους, και τώρα και διαρκώς, και να εντοπίσουν κάθε παρανομία, χωρίς το «κυνήγι μαγισσών» του κ. Μητσοτάκη».

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η επιλογή 19 δημάρχων, που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, όπως και η προαναγγελθείσα πρόθεση της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, να μην επιτρέψουν τον έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων υπαλλήλων των φορέων στους οποίους ηγούνται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στη συγκρότηση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Βρίσκει καθολικά αντίθετη και την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπάλληλων».

«Παραβιάζει όμως και τις δικές τους προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως και του πολιτικού φορέα, από τον οποίο υποστηρίχθηκαν. Δυστυχώς εμπλέκουν σκόπιμα τον έλεγχο των πιστοποιητικών με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να προκληθεί φόβος και ανασφάλεια στη διοίκηση και να κρυφτούν οι πιθανοί επίορκοι», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση του κόμματος δηλώνεται κατηγορηματικά «για μια ακόμη φορά» ότι «μετά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, η αξιολόγηση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση αποσυνδέθηκε πλήρως από τις απολύσεις και τις δυσμενείς μισθολογικές εξελίξεις».