Τα βέλη του προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για νέα μέτρα εντός του 2014 αλλά και τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του ανέφερε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 6,7 δις μέτρα μέχρι το 2016 εκ των οποίων τα 2,9 δις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2014. Μάλιστα, σχολίασε ότι θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα ενώ δεν προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 αλλά μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Το Yπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε χθες «να σχολιάσει έκθεση διεθνούς οργανισμού όπως το ΔΝΤ», και σήμερα ο Γ. Στουρνάρας είπε πως «δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα».
 
«Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα ή ψεύδεται ασυστόλως» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου υπογραμμίζοντας το ότι «το success story γκρεμίζεται συθέμελα».
 
«Η μη βιωσιμότητα του χρέους, η ψευδαίσθηση της επιστροφής στις αγορές το 2014, ο αναπόφευκτος-ατελέσφορος νέος δανεισμός, η παράταση της ύφεσης για δυο ακόμη χρόνια και η εκτίμηση για ένα νέο πακέτο μέτρων 6,5 δις ευρώ, αλλά και η αμφισβήτηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα των τριών εκθέσεων» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα» το 2012 με την τότε ιδιότητα του ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, έλεγε ότι «από το 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη. Τότε θα έχουμε ανάπτυξη 1%».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η ακύρωση του μνημονίου και η διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους».
 
Μιχελάκης: Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει το ΔΝΤ
 
«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, το έχει πει ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία.
 
«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει το ΔΝΤ, μου είναι αδιάφορο. Με ενδιαφέρει τι λέγεται όταν κάθονται στο τραπέζι και οι τρεις (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
 
«Πρόσθεσε ότι είτε υπάρχει κούρεμα είτε όχι, θα υπάρξει επιμήκυνση και κούρεμα επιτοκίων σε βάθος χρόνου», είπε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από την τριμερή».
 
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Υπάρχουν διαρροές που είχαν βάση, και κάποιες που δεν είχαν καμία βάση. Όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη θα τις αφήσουμε να ολοκληρωθούν και τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Οικονομικών» είπε. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιστρέψει στην Ελλάδα 18 Οκτωβρίου. 

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέμε όχι στην αμφιθυμία. Η ανακύκλωση της αβεβαιότητας υπήρξε ο χειρότερος πολλαπλασιαστής στην ελληνική κρίση», πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, που οργανώνεται ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.