H θέση των ΑΝΕΛ εντός της κυβέρνησης επαναπροσδιορίζεται ντε φάκτο μέσω του Μακεδονικού, το οποίο – ανεξαρτήτως της επίλυσής του ή μη – αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό εν γένει. Είναι γεγονός πως οι ισορροπίες είναι λεπτές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη μη χρήση του όρου Μακεδονία, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Νίκο Κοτζιά για τις διαπραγματεύσεις και ήταν ξεκάθαρος για την κυβερνητική συνεργασία: «Δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση».

Ads

Ο θόρυβος ξέσπασε ύστερα από δημοσίευμα της Real, σύμφωνα με το οποίο ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση και τη θέση του υπουργού Άμυνας σε περίπτωση που έρθει στην Βουλή πρόταση για σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ. Ωστόσο, όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, οι ΑΝΕΛ θα συνέχιζαν να στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. «Δεν υπάρχει τέτοια είδηση», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του. «Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Πάντως οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη θέση τους για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό τόνισε και ο Πάνος Καμμένος μετά τη σημερινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι «ομόφωνη απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Όπως είπε «αυτή είναι η εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 1992» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιάς, να προχωρήσει την διαπραγμάτευση στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, την οποία και οι ΑΝΕΛ επιθυμούν, «με την λύση αυτή να έχει τον απαράβατο όρο που θέτουν».

Ads

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν διάρκεια, και πρόσθεσε ότι από την πλευρά των Σκοπίων, πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της παραίτησής τους, βάσει συνταγματικής αλλαγής όλων των αλυτρωτικών θέσεων. Ερωτηθείς για την στάση που θα κρατήσει στο ΝΑΤΟ, είπε «δεν πιστεϋω ότι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις, θα έχει γίνει δηλαδή η συνταγματική αλλαγή αυτών των προϋποθέσεων που βάζει η ελληνική πλευρά στην ΠΓΔΜ».
 
Πρόσθεσε ότι «αν οι Σκοπιανοί επιθυμούν πράγματι μια λύση, θα πρέπει να κάνουν αυτό που έκανε η Αγγλία, η οποία προκειμένου να ενταχθεί την ΕΟΚ και κατόπιν αίτησης του Προέδρου της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκώλ, άλλαξε το όνομά της από Μεγάλη Βρετανία σε Ηνωμένο Βασίλειο». Σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μείνει ως ανεξάρτητο κράτος η ΠΓΔΜ και μπορεί να της παρέχει ασφάλεια και οικονομική πρόοδο, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν κανένα λόγο να επιμένουν σε μια ονομασία που λένε ότι χρησιμοποιούν τα τελευταία 70 χρόνια ενώ έχει μια ιστορία 3000 ετών».

Σχετικά με τα σενάρια περί κυβερνητικού ρήγματος και ενδεχόμενης αποχώρησής του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «οι ΑΝΕΛ θα τιμήσουν την έντιμη συμφωνία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ως το τέλος, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής στο τέλος της τετραετίας». Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της ως προς το ζήτημα της ΠΓΔΜ και να καταστήσει σαφές αν συντάσσεται με όσα λέει η κ. Μπακογιάννη, με την πολιτική του Κώστα Καραμανλή, ή με όσα υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης.

Τέλος ερωτηθείς για τα συλλαλητήριο της Αθήνας και τη συμμετοχή στελεχών των ΑΝΕΛ είπε ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ που το επιθυμούν ως ελεύθεροι πολίτες θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια, ενώ ο ίδιος αν και θα ήθελε να πάρει μέρος θα απουσιάζει καθώς θα ευρίσκεται εκτός Αθηνών. «Θα είναι εκεί η οικογένειά μου», είπε.

Διαβάστε επίσης: Το επικίνδυνο άλμα Μητσοτάκη στην «βαθιά δεξιά»

Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι

Την δική του αξία έχει εδώ το γεγονός ότι ζήτημα «πολιτικού ασυμβίβαστου» εάν ο κυβερνητικός εταίρος δεν υπερψηφίσει συμφωνία για το Μακεδονικό και παραμείνει υπουργός Αμυνας έχει ήδη θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ οι πληροφορίες φέρουν και την Φώφη Γεννηματά να συναρτά την στάση της ΔΗΣΥ σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στην Βουλή με το εάν θα μείνει ή όχι στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος. Τόσο από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πάντως, όσο και από τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη διαψεύστηκαν σήμερα έτερα σενάρια που έφεραν τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι να «αντικαθιστούν» τους ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό συνασπισμό – σενάρια, τα οποία τροφοδότησαν οι οιωνοί πιθανής σύγκλισης και υπερψήφισης από τα δύο κόμματα πιθανής συμφωνίας για το Μακεδονικό.

Και από την πλευρά του Μαξίμου, άλλωστε, εξακολουθεί να διαμηνύεται ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ευστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανεξαρτήτως της θέσης των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν εν τέλει υπάρξει συμφωνία και έρθει στη Βουλή, η πιθανότερη εκδοχή είναι εκείνη της αποχής των ΑΝΕΛ, ενώ εάν ακολουθήσει πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση θεωρείται δεδομένο ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα επαναβεβαιώσει την στήριξή του στην κυβέρνηση.

Ενδειτικές είναι και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επεσήμανε την «καλή χημεία» ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσίπρα προσθέτοντας ότι ισχύουν οι δηλώσεις Καμμένου πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Και ο Δημήτρης Καμμένος

Οι σχέσεις των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ώρες μέσω της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων. Κεντρικό πρόσωπο σ’ αυτή την αντιπαράθεση ήταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, για τον οποίον εκφράζονται πλέον σοβαρές επιφυλλάξεις για το κατά πόσο δεσμεύεται στην κυβερνητική πλειοψηφία ανεξαρτήτως του Μακεδονικού.

Δεν είναι τυχαία η σημερινή δήλωση Τζανακόπουλου ότι ο βουλευτής «έχει υπερβεί τα όρια»: «Θα έλεγε κανείς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι έχει υπερβεί τα όρια και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αυτός ο αντιπολιτευτικός οίστρος. Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων του και την ευθύνη της στάσης του».

Νωρίτερα είχε υπάρξει νέο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Δημήτρη Καμμένο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα: «Εδώ έχουμε μια συνεργασία. Εκτός αν έχει μια κρυφή χαρά ο Μπαλαούρας και θέλει να παραδώσει την Μακεδονία» είπε στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Καμμένος, ενώ την ίδια ώρα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μάκης Μπαλαούρας έλεγε «ο Δημήτρης Καμμένος έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ με δηλώσεις του».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Νίκος Φίλης ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι «ο Δημήτρης Καμμένος έχει ακροδεξιά προδιάθεση κι αυτό δεν ισχύει για το σύνολο των ΑΝΕΛ».