Την ώρα που στην κυβερνητική πλειοψηφία «παίζουν καθυστερήσεις» προκειμένου να μεταθέσουν την κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία από τη Βουλή, στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απολαμβάνουν τον πανικό και να αναμένουν την «γλυκόπικρή εκδίκηση» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί ως αίτημα. 
 

Ads

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν ξεχάσει την διχαστική ρητορική περί προδοτών, τα «λαϊκά δικαστήρια», τις επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, τις νυχτερινές επισκέψεις σε σπίτια βουλευτών και το ακραίο εθνικιστικό κλίμα που υποδαύλισε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της κύρωσής της από τη Βουλή. 

Πρωταγωνιστές εκείνη την περίοδο πρωτοκλασάτοι και μη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που έδιναν τον τόνο σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, συλλαλητήρια και κάθε εκδήλωση, επενδύοντας στο Μακεδονικό και αποκόμισαν πολιτικά οφέλη. Μετά την αναγκαστική αλλαγή στάσης του Πρωθυπουργού, το επόμενο crash test είναι η ψήφιση στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία. 

«Κάθε ψήφος θα είναι και μια συγνώμη για όσα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρουν στο tvxs.gr κοινοβουλευτικές πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Θα μπλοκάρουμε την είσοδο στην Ε.Ε.»

Δεν έχουν ξεχαστεί ούτε οι υποσχέσεις περί ακύρωσης της συμφωνίας, περί μη σεβασμού αλλά και περί «ξεπουλήματος» για τις συντάξεις, που κυριαρχούσαν κάποτε. Ειδικά το ένα μνημόνιο που αφορά στην είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., εκθέτει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποσχόταν «βέτο» για την εισδοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε παρατηρηθούν ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, είτε όχι, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει «στη γωνία» και θεωρεί ότι έχει μπροστά της ένα win win σενάριο απέναντι στην ανακολουθία της ΝΔ, είτε με την ταπείνωση όσων ψηφίσουν θετικά, είτε με τους εσωτερικούς κραδασμούς που θα προκληθούν αν υπάρξουν διαρροές.