Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η στάση του πρόεδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα στο ζήτημα της εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με απόφαση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. 

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει τον πρόεδρο της Βουλής ότι επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας. «Αντί να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας έστειλε σήμερα, όχι μία αλλά δυο απαντητικές επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει την παρέμβασή του για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης. Στην πρώτη επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής υιοθετούσε στάση «Πόντιου Πιλάτου». Από τη μία έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής δεν παραβίασε την απόφαση της Ολομέλειας, ωστόσο, από την άλλη δήλωνε αναρμόδιος, αναφέροντας ότι «η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών» και η δική του αρμοδιότητα περιορίζεται στο ότι η σύνθεση της Επιτροπής οφείλει να «αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους». 

Λίγο αργότερα έφυγε και δεύτερη επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία ο Κωνσταντίνος Τασούλας του έδινε τρεις ημέρες προθεσμία για να αντικαταστήσει τους Πολάκη και Τζανακόπουλο με άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα δε με τα όσα ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του, τότε οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχίσουν με λιγότερα μέλη.

Ads

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία – κατά τα λεγόμενά του – λειτουργεί ανεξάρτητα και ανέφερε περαιτέρω πως εν προκειμένω δεν υπάρχει «υπερκείμενη δικαστική Αρχή» και ως εκ τούτου «μοιραία» οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Επίσης, σημείωσε πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές, τότε αυτό ο ίδιος θα το εκλάβει ως πείσμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως ελπίζει ο πρόεδρος της Βουλής «να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του». Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στον κ. Τασούλα με επιστολή του, πιθανότατα την Δευτέρα.