Σε δομικό ανασχεδιασμό στρατηγικής, ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουλίου, προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με στόχο να καταδείξει ότι ελήφθη το μήνυμα της πρώτης κάλπης.

Ads

Εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος, αναφορικά με τη διαχείριση, τις αποφάσεις, αλλά και τη χάραξη της στρατηγικής, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιχειρεί από τη μια να ξανασυστηθεί με την κοινωνία και από την άλλη να καταλαγιάσει την έντονη κριτική που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματος η ηγετική του ομάδα.

Τα περιθώρια του Αλέξη Τσίπρα για να προβάλλει ένα οραματικό και αισιόδοξο αφήγημα είναι στενότατα, μετά την πανωλεθρία της 21ης Μαΐου. Η πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής – επιχείρησε να δώσει ένα σύνθημα έναρξης του προεκλογικού αγώνα για την εξαιρετικά δύσκολη μάχη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τοποθέτησε μεν τον πήχη στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών χωρίς να παραγνωρίζει δε, τις δυσκολίες ή το ακατόρθωτο αυτού του εγχειρήματος. «Θέλησε, απλώς να μεταδώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα κόμμα εξουσίας με αυτή την στοχοθεσία, ασχέτως αν είναι ουτοπική», τονίζει στο TVXS, στενός του συνεργάτης.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε άλλωστε, να δώσει ρεαλιστική υπόσταση στο «ιστορικό χρέος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αποτρέψει την παντοδυναμία της Δεξιάς που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».   

Με γνώμονα το πρόγραμμα 

Είναι πρόδηλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ποντάρει στον φόβο ενός ηγεμονικού Μητσοτάκη που δίχως ισχυρά αντίβαρα θα προωθήσει την σκληρή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. Στην Κουμουνδούρου εντούτοις διαπιστώνουν, ετεροχρονισμένα όπως συμφωνούν άπαντες, ότι η έμφαση στο θετικό – προγραμματικό λόγο λειτουργεί συσπειρωτικά και δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης με τα μεγάλα εκλογικά ακροατήρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του κόμματος και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής που εξειδικεύονται σε επιστημονικά και κοινωνικά πεδία, θα «βγουν μπροστά» ώστε να αναδείξουν και να εξηγήσουν τις θέσεις στα καυτά πεδία της ακρίβειας, της Δημόσιας Υγεία και της Παιδείας. Στο δημόσιο λόγο των στελεχών, στα ΜΜΕ και τις θεματικές εκδηλώσεις που δρομολογούνται, θα προταχθεί και η ανάγκη ανακατεύθυνσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.   

Με τη σφραγίδα του Ν. Μαραντζίδη 

Από σήμερα δε, ο συνολικός σχεδιασμός θα φέρει τη σφραγίδα του κύρους και του επαγγελματισμού του Νίκου Μαραντζίδη. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα αναλύει τα δημοκοπικά δεδομένα της PRORATA και σε αυτή τη βάση θα χαράζει την πολιτική – επικοινωνιακή κατεύθυνση του στελεχιακού δυναμικού.

Η τοποθέτηση του κ. Μαραντζίδη προκάλεσε νέες…μουρμούρες σε μερίδα στελεχών και μελών του κόμματος. Χωρίς να αμφισβητούν το επιστημονικό βάθος του καθηγητή και αρθρογράφου, θεωρούν ότι ο τρόπος που έχει προσεγγίσει, στα πονήματα του, την ταραγμένη δεκαετία του 1940 θα πλήξει το κόμμα.

Ήδη οι πιο βιαστικοί, κυρίως στελέχη της Ομπρέλας, προεξοφλούν διαρροές προς το ΚΚΕ, εξαιτίας αυτής της επιλογής. Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με κάποιους εξ αυτών, φέρεται να ζήτησε να «μην διογκώνουν το θέμα», εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας αλλά και το επιστημονικό εκτόπισμα του κ. Μαραντζίδη.

Οι συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., αποδίδουν βαρύτητα δε στη στάση του κ. Μαραντζίδη (κυρίως) στο πεδίο της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και των υποκλοπών. 

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν πρόκειται να διατυπωθεί άλλη διαφωνία επί του θέματος, καθώς «προέχει η υλοποίηση των νέων συλλογικών στόχων», όπως αναφέρουν οι διαφωνούντες.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, θα καθορίσει τα μερίδια των πιθανών επιτυχιών ή  αποτυχιών…