Ανακοίνωση – απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό «Ανοικτής πόρτας» για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δυτ. Ελλάδα, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

 
Όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μίλησαν περί δήθεν μεγάλων εταιρειών και τεραστίων κοιτασμάτων, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ευφορία, ότι τα δύσκολα πέρασαν και οι εταιρίες μας εμπιστεύονται και πάλι. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, δεν μας εμπιστεύτηκαν μεγάλες εταιρίες και πολλές από αυτές που συμμετέχουν δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα υδρογονανθράκων!».
 
«Η όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφ’ όσον υπάρχουν, προϋποθέτει εκπόνηση εθνικού σχεδίου με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων: οικονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. Η διερεύνηση του θέματος είναι αντικείμενο του δημοσίου και δημόσιων επιστημονικών φορέων με κοινωνικό έλεγχο και πλήρη διαφάνεια των αποτελεσμάτων, παράλληλα, με την αξιοκρατική στελέχωση του Φορέα Υδρογονανθράκων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την Έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων» καταλήγει η ανακοίνωση.

H απάντηση του ΠΑΣΟΚ
 
Όψιμο χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πριν ένα χρόνο ακριβώς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε την ΕΔΕΥ και τώρα ενδιαφέρεται για τη στελέχωσή της.
 
Επιπλέον, σημειώνει, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εν ενεργεία βουλευτής, συμφωνούσε με την πρόταση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή – η οποία είχε σχηματιστεί από τον πρώην υφυπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη – η στελέχωση του φορέα να μη γίνει από την τότε Κυβέρνηση, πριν τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια προκήρυξη και διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. της εταιρείας. Το ίδιο αίτημα για τη μη ολοκλήρωση προεκλογικά του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, ώστε η νέα κυβέρνηση να το χειριστεί με νωπή λαϊκή εντολή, είχε επίσης τεθεί και υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ).
 
Στην απάντησή της η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει εθνική επιτυχία τη συμμετοχή οκτώ διεθνών πετρελαϊκών ομίλων (π.χ. EDISON, Schlumberger ΕΛΠΕ, Energian Oil κ.α.) με δεσμευτικές προσφορές στον εν λόγω διαγωνισμό και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει πως αδυνατεί να καταλάβει «για ποιο λόγο ο ΣΥΝ δυσφορεί που η χώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αποδεικνύει ότι μπορεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα να προσελκύει διεθνείς επενδυτές».
 
«Θα προτιμούσε μήπως οι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι;» διερωτάται η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και καλεί το ΣΥΝ να μην αγωνιά για την «καταλήστευση» των κοιτασμάτων, καθώς όπως υπογραμμίζει, όλοι οι διαγωνισμοί και όλες οι συμβάσεις αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων θα ελεγχθούν και θα επικυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, «άρα και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ».