Για «μαγείρεμα των στοιχείων ώστε να στηριχθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων», ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στέφεται από επιτυχία, κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, με το κόμμα της αξιωματικής, η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις στόχους της οικονομικής της πολιτικής για δημοσιονομική προσαρμογή, εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αμφισβητώντας τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση προχωρά «προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών».

Ads

Όπως τονίζεται από την Κουμουνδούρου, η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  είναι ενδεικτική του τρόπου που «μαγειρεύονται» τα στοιχεία ώστε να στηριχτεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ότι το τρέχον μνημονιακό πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στέφεται με επιτυχία και ότι οδηγούμαστε στην ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το «μαγείρεμα» διαφαίνεται και από το γεγονός ότι με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ μειώνεται το ΑΕΠ του 2012, άρα αυξάνεται η ύφεση το 2012 από 6,4% σε 7%, πράγμα που σημαίνει ότι «μεταφέρεται» ύφεση από το 2013 στο 2012, οπότε παύουν να είναι έωλοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για ύφεση το 2013 «μικρότερη από την αναμενόμενη με βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου» και για «επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014».

«Η φτώχεια, η ανεργία, η υπερχρέωση, η υπερφορολόγηση για τα μικρομεσαία εισοδήματα και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους διαψεύδουν εμπράκτως το success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου», επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Σχετικά με την «αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» στους βασικούς της πυλώνες, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή (μηδενισμός ελλειμμάτων και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων), «κάθε άλλο παρά επιτυχημένη και ελπιδοφόρα μπορεί να θεωρείται». Οι βασικοί λόγοι, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η βαθιά ύφεση, ο τρόπος που επετεύχθη και ότι είναι «είναι εξαιρετικά απίθανο» να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική εξυγίανση «είναι προφανές ότι δεν πέτυχε παρά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 40 και πλέον δις ευρώ, καθώς η ΤτΕ ανακοίνωσε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύψους 6,5 δις ευρώ», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, «ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ έχει παραδεχτεί ότι τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να τους χορηγήσει τα κεφάλαια που χρειάζονται», προσθέτουν από την Κουμουνδούρου.

Τέλος, η ανταγωνιστικότητα και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδιώχθηκαν «σχεδόν μονόπλευρα και δογματικά (εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας) μέσω της μείωσης των μισθών και της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών.