Εντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών παγκοσμίως αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού που έκαναν την εμφάνισή τους σε Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, ενώ στη χώρα μας συναγερμός έχει σημάνει σε επιστήμονες και αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό και ιχνηλάτησης πλήθους κρουσμάτων της Βρετανικής μετάλλαξης και ενός της Αφρικανικής. «Η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα», επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. 

Ads

Και οι τρεις είναι περισσότερος μεταδοτικές από τον αρχικό κορονοϊό, ωστόσο η τελευταία, η Αφρικανική, κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες καθώς όπως σημείωσε ο Νίκος Σύψας, «δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά». «Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο», είπε για να διευκρινίσει πως η αποτελεσμάτικοτητα των εμβολίων περιορίζεται περίπου στο 50%. 

Όπως εξήγησε, αυτό προκύπτει από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax  που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. «Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλ’αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο». Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

Ads

«Αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό (σ.σ. το αρχικό στέλεχος) μπορεί να νοσήσει ξανά από τη μετάλλαξη. Είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό. Αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νοσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλα πολύ κοντά στο μηδέν», υπογράμμισε. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας άφησε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, αντίστοιχο με αυτό της πρώτης φάσης, για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως όλα είναι στο τραπέζι. «Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο», είπε και συνέχισε:  

«Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο – ότι είναι περισσότερο  μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%  τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας ενώ τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα. 

Θεσσαλονίκη: Πληροφορίες και για δεύτερο κρούσμα αφρικανικής μετάλλαξης

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού. Ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού είναι ένας 36χρονος κληρικός της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έχει προς το παρόν ήπια συμπτώματα και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο  εν λόγω κληρικός είχε νοσήσει πριν από λίγους μήνες από κοροναϊό και τότε είχε περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς προέκυψε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος της μετάλλαξης στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα νοτιαφρικανικής μετάλλαξης. «Το κρούσμα αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά» δήλωσε για το πρώτο κρούσμα ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία της μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών που είναι high risk και low risk και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».
 

Μ. Θεοδωρίδου: Τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν προστασία 

Τα mRna εμβόλια πού έχουν ήδη εγκριθεί δημιουργούν προστασία και έναντι των μεταλλάξεων και δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός ότι δεν προστατεύουν, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια.

Για τις μεταλλάξεις η καθηγήτρια τόνισε ότι η προστασία δεν αφορά μόνο στα εξουδετερωτκά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράτε και επομένως είναι υπερβολή να θεωρείται ότι μένουμε ανοχύρωτοι και ευάλωτοι όταν διαβάζουμε και ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται mRna προσφέρουν και ισχυρή ακι ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».