Τον τρόπο επανυπολογισμού κύριων, επικουρικών συντάξεων, αλλά και του εφάπαξ, καθορίζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας με τρεις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες το βράδυ, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ads

Για τις κύριες συντάξεις, η διαφορά που θα προκύψει διατηρείται έως το 2018, για τις επικουρικές εκτιμάται ότι η μείωση θα φθάσει έως και το 40%, ενώ για τα εφάπαξ υπολογίζεται ότι η περικοπή θα κυμανθεί από 15% έως και 20%.

Κύριες συντάξεις

Ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης, είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά το νέο υπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Ads

Επικουρικές

Οι περικοπές θα γίνουν από τις συντάξεις του Ιουνίου που έχουν ήδη καταβληθεί. Ωστόσο, οι  μειώσεις θα ξεκινήσουν πρακτικά από τις συντάξεις του Αυγούστου.

Επειδή το ΕΤΕΑ και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ΗΔΙΚΑ πιθανώς δεν  προλάβουν τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων -όπου δεν υπάρχουν επαρκή ηλεκτρονικά δεδομένα-, οι περικοπές θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο, το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Τα χρήματα από τον Ιούνιο και μετά θα ζητηθούν πίσω, αναδρομικά, σε ισόποσες δόσεις, έως το τέλος του 2016.

Ο επανυπολογισμός θα γίνει με νέο, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%). Οι περικοπές, θα αφορούν συντάξεις για τις οποίες το άθροισμα κύριας και επικουρικής, υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Εφάπαξ

Η τρίτη απόφαση αφορά τα εφάπαξ και θέτει ως ημερομηνία-ορόσημο την 1.1.2014. Για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης.

Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών κατά τα 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2103.

Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ παροχής από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής υπολογίζονται με βάση τη νέα υπουργική απόφαση.

Όσον αφορά εφάπαξ στο δημόσιο που εκκρεμούν για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013, εκτιμάται ότι θα προκύψουν μειώσεις έως και 18%.