Η σεναριολογία υπερβαίνει τις προθέσεις των πολιτικών ηγεσιών. Λέγεται ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικό για τη διεύρυνσή του με δυνάμεις από την κεντροαριστερά, όμως το περισσότερο που αναμένεται είναι να καθιερωθεί ένα forum διαλόγου με πρόσωπα του προοδευτικού χώρου.

Ads

Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με την υπόσχεση του ανοίγματος στο κέντρο αλλά αμέσως μετά έχρισε αντιπρόεδρο του κόμματός του τον Αδ. Γεωργιάδη και τομεάρχη Δικαιοσύνης-Δημόσιας Τάξης τον Μ. Βορίδη, χωρίς να επιδιώξει συνεργασία με πρόσωπα του κύκλου του σημιτικού εκσυγχρονισμού, όπως αναμενόταν. Την ίδια ώρα, γίνονται ατέρμονες συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου που δεν κατέληξαν παρά στο ναυάγιο της προσπάθειας σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού.

Με άλλα λόγια, ακούγονται πολλά και δεν γίνεται τίποτα σε σχέση με το κέντρο του πολιτικού χάρτη, όπου θεωρείται ότι αναφέρονται οι περισσότεροι από τους πολίτες που προσανατολίζονται στην αποχή.

Αναζητώντας το 44%

Το ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου το 2009 (44%) είναι αυτό που εμπνέει και κινητοποιεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την κοινωνική βάση. Εχει διαπιστωθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ,  ένα μικρότερο (κυρίως ηλικιωμένοι) παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, έγιναν περάσματα από την ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, κάποιοι μπορεί τώρα να στραφούν στην ΝΔ, άλλοι παραμένουν κομματικά ανέστιοι και αμφιταλαντευόμενοι. Αναλυτές των δημοσκοπήσεων πιστεύουν ότι ένα 10% περίπου παραμένει σε απόσταση από τα κοινά και η τελική του στάση θα επηρεάσει καταλυτικά το εκλογικό αποτέλεσμα όποτε στηθούν κάλπες. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μετέωροι χωρίς να έχουν καταφύγει σε άλλο κόμμα και καταγράφονται στη χαμηλή συσπείρωση και στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

Ads

Αυτά τα δεδομένα λειτουργούν ως βασικό επιχείρημα για τη συγκρότηση νέου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο η οποία εμποδίζεται από τους αρχηγισμούς, τον κατακερματισμό και τις προσωπικές ατζέντες των πρωταγωνιστών. Μετά την αποτυχία συνεννόησης Γεννηματά-Θεοδωράκη εξελίσσονται διεργασίες με συμμετοχή των Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοίδη, Γ. Φλωρίδη και της ηγεσίας του Ποταμιού για τη δημιουργία νέου κόμματος ερήμην του ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις προχωρούν αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα επί της διαδικασίας και επί της ουσίας. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η ταχύτητα θα αλλάξει όταν πλησιάσουν οι εκλογές καθώς δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος για τους περισσότερους που θα επιθυμούν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από το ρόλο του κυβερνητικού εταίρου.

Διλήμματα αρχηγών

Οι ευρωσοσιαλιστές θεωρούν δεδομένη την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Ομως η δυναμική δεν είναι αυτή παρά την αναγκαστική μνημονιακή προσαρμογή. Ακόμη για τη συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη εκδηλώνονται σοβαρές αντιδράσεις σε τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας. Η παρουσία των Α. Ρουπακιώτη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Στ. Τζουμάκα, Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη σε πρόσφατη εκδήλωση για τον απολογισμό έργου του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, με ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν δηλωτική μιας διάθεσης για προσέγγιση και τίποτα περισσότερο από αυτό. Δεν είδαμε, δηλαδή, στελέχη της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό αλλά μέλη του forum διαλόγου που θα οργανωθεί για να προκύψει αν και όταν προκύψει μια ουσιαστικότερη όσμωση. Μεγαλύτερη σημασία θα έχει η προεδρία της επιτροπής προετοιμασίας της συνταγματικής αναθεώρησης από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, εφόσον τελικά αποδεχθεί την πρόταση.

Σε εκκρεμότητα είναι και το άνοιγμα του Κ. Μητσοτάκη στο κέντρο, το οποίο προαναγγέλλει σε κάθε ευκαιρία. Είναι γνωστό ότι οι καραμανλικοί δεν θέλουν καμία επαφή με το σύστημα Σημίτη, ενώ το δημοσκοπικό προβάδισμα ενισχύει την επιθυμία των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ για επιστροφή στην εξουσία την οποία δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν με “ξένους”. Ετσι, δεν έχουν γίνει συζητήσεις εκλογικής συνεργασίας ούτε με ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Λ. Γρηγοράκος και ο Χ. Θεοχάρης ούτε με την ηγεσία του Ποταμιού. Πολλά θα εξαρτηθούν από όσα θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις σε πραγματικό προεκλογικό χρόνο.