Στα 246 εκατ. ευρώ έφτασε το συνολικό ποσό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, τις οποίες πήραν οι Σκάι, Ant1, Καλογρίτσας, Μαρινάκης. Ένα απρόσμενα υψηλό τίμημα, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και εκτόξευσε τα έσοδα για το κράτος από τον διαγωνισμό. 

Ads

Πόσο πλήρωσε ο καθένας

Αναλυτικά μέσω της δημοπρασίας το τίμημα των αδειών ανήλθε: 

  • Πρώτη άδεια – Σκάι – 43.600.000 ευρώ
  • Δεύτερη άδεια – Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας – 52.600.000 ευρώ
  • Τρίτη άδεια – Ant1 – 75.900.000 ευρώ
  • Τέταρτη άδεια – Βαγγέλης Μαρινάκης – 73.900.000 ευρώ

Τα ποσά που προσέφεραν οι 4 επιλαχόντες:

Ads

-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκατομμύρια ευρώ
-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

image

Πώς «χτύπησαν» τις άδειες 

Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια την πρώτη μέρα (30/8) στις 20.50 έπειτα από 56 δημοπρατικούς γύρους. Την επόμενη μέρα (31/8), ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατοχύρωσε τη δεύτερη άδεια το μεσημέρι (15.25) έπειτα από 78 γύρους. Την 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί, ήταν η σειρά του Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1, που πήρε την τρίτη άδεια έπειτα από 99 γύρους. Η τέταρτη άδεια «έκλεισε» τα ξημερώματα της Πέμπτης (02.35) για τον Β. Μαρινάκη, αφού συμπληρώθηκαν 117 γύροι.  

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Υπενθυμίζεται πως η τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια ήταν τα 3 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις των υποψηφιών. Ο Ιβάν Σαββίδης σημείωσε πως «τελικά ήταν όλοι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά, τα ποσά ήταν εξωφρενικά» και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση στεναχώρησε στους σκεπτικιστές». «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι, ενώ ο εκπρόσωπος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, ανέφερε: «Εμείς πήραμε την πρώτη και πιο φτηνή άδεια. Μετά άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου».

Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε: «Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. Ήμασταν πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Αυτό που κάναμε όμως ήταν να σχεδιάσουμε μια δημοπρασία, η οποία θα μεγιστοποιούσε το κέρδος για το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό το καταφέραμε. Αντιλαμβάνομαι την ταλαιπωρία των υποψηφίων αλλά το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας από την πλευρά του δημοσίου, τα συμφέροντα του οποίου οφείλει να διασφαλίζει η κυβέρνηση, ήταν να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών».