Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης, με δύο ώρες καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, στο Μίνσκ, όπου κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας. Κεντρικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και η Ουκρανική κρίση. Ωστόσο στο προσκήνιο θα βρεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.

Ads

Σημειώνεται πως η δίωρη αναβολή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να παραστούν στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, οι οποίοι βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Συνεχής ενημέρωση

23:30: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

20:44: Το tweet του Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής

Ads

20:01: Στη συμφωνία να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουν.

19:49: Ο πρόεδρος τους ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, κατά τη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων.

19:21: Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley στέλνει για την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς όπως υποστηρίζει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με την επένδυση σε τίτλους πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

18:43: Την πρόθεση του να στηρίξει την ελληνική διαπραγμάτευση δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο «η αίσθηση αδιεξόδου ασφαλώς δεν βοηθά».

18:27: Σημαντική άνοδος 6,73% στο Χρηματιστήριο στον απόηχο του Eurogroup και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής.

17:58: Παροχή τεχνογνωσίας για τη φοροδιαφυγή πρότεινε ο Κάμερον στον Τσίπρα στη συνάντηση που είχανλίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

17:26: Η πολυαναμενόμενη πρώτη επαφή Τσίπρα – Μέρκελ είναι γεγονός, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να είναι αυτός που ανέλαβε να κάνει τις συστάσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

17:04: Πώς κάθονται οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

16:21: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του δήλωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν επετεύχθει συμφωνία για την Ελλαδα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Τόνισε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.

16:12: H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφης δήλωσε πως περιμένει με ανυπομονησία να υποδεχθεί τον νέο Έλληνα ομόλογό της. «Έχουμε πάντα τη διάθεση να δείξουμε αλληλεγγύη όσο ακολουθούνται οι κανόνες. Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδα αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής», τόνισε.

16:10: Ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως «ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται». «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, και πρέπει να τις τηρούμε», είπε ο Φιλανδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως συνέχεια του προγράμματος απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

16:04: Την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. επεσήμανε από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

16:01: «Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια», σημείωσε.

15:50: Την πεποίθησή του πως μαζί «μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας», εξέφρασε πριν από λίγο, προσερχόμενος στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

15:44: Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πως όλα μπορούν να αλλάξουν, τονίζοντας πως τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της συμφωνίας με το Κίεβο.

15:30: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε πως η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας – Ευρωζώνης, καθώς και ότι αναμένει την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

15:26: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών-μελών για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup και πως  έχει ενδιαφέρον «να ακούσουμε τι έχει ο Αλέξης Τσίπρας να μας πει για αυτό».

15:25: Με το βλέμμα στραμμένο στην συμφωνία του Μινσκ, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική.

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=7YkuHPH2hDs]