Με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά χωρίς καμία αναφορά σε κυρώσεις για την Τουρκία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο τέθηκε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του tvxs.gr, το οποίο πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου είχε γράψει ότι παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η συζήτηση για τυχόν κυρώσεις προς την Τουρκία μετατίθενται για τον Δεκέμβρη. 

Ads

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020». 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβρη θα εξεταστεί το θέμα των κυρώσεων

Ads

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη. Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μια μέρα στην αλλή. Είναι ένα υπερωκειάνο που αργεί να στρίψει. Υπάρχουν χώρες που πιστεύω πως αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την νέα έξοδο του Oruc Reis. Όσο η Τουρκία κλιμακώνει, τόσο οι χώρες που είναι πιο προβληματισμένες θα πείθονται πως δεν μπορεί να αμφισβητείται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία, όπως αυτή καταγράφηκε στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου. Ελπίζω πως η Ευρώπη αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πορεία θα εφαρμόσει μέτρα επώδυνα». 

Πρόσθεσε ότι «το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ορίσει για κυρώσεις είναι πολύ σαφές και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου. Εκεί θα αξιολογηθεί η όλη πορεία. Τότε και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη για το τι θέλει να κάνει με την Τουρκία. Αν θέλουμε κάτι γρηγορότερο είναι μια θεωρητική συζήτηση και για να καταλήξουμε κάπου απαιτείται ομοφωνία. Για να καταλήξουμε στα προηγούμενα συμπεράσματα χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας. Υπάρχει και μια πιο έντονη φραστική καταδίκη από κάποιες χώρες». 

Τέλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα χωρικά της ύδατα και την κυριαρχία της και στον αέρα και στη θάλασσα. Δεν μπορεί η συζήτηση για την επέκταση των ναυτικών μιλίων στα 12 μίλια να γίνει δημόσια στα ΜΜΕ. Γνωρίζετε γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στο Αιγαίο και πως παραμένει αναφαίρετο δικαίωμά μας προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση».